Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
19. 2. 2021,
18.17

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

Matic Preša Mark Kastelic formula ena karting

Petek, 19. 2. 2021, 18.17

3 leta, 2 meseca

Včeraj pri Benetkah: več kot 300 jih sanja o F1, med njimi tudi Slovenci

Slovenske sanje o F1: stroški vrtoglavi, konkurenca izjemna

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

karting | Dirkaška steza Adria južno od Benetk ta konec tedna gosti zelo močno mednarodno dirko v kartingu z več kot 300 sodelujočimi vozniki. | Foto WSK

Dirkaška steza Adria južno od Benetk ta konec tedna gosti zelo močno mednarodno dirko v kartingu z več kot 300 sodelujočimi vozniki.

Foto: WSK

Medtem ko bo 20 izbrancev čez dober mesec v Bahrainu začelo novo sezono svetovnega prvenstva  v formuli ena, se je južno od Benetk ta konec tedna zbralo več kot 300 mladih, ki o karieri v formuli ena in preboju med to elitno dvajseterico še sanjajo. Otvoritev mednarodne sezone v kartingu gosti tudi Slovence. Stroški v kartingu so tudi za najstnike vrtoglavi, razlike med mednarodnimi upi pa komaj predstavljivo majhne.

Na stezi Adria International Raceway se je na tej pomembni otvoritveni dirki letošnje mednarodne sezone v kartingu zbralo 337 kartistov iz kar 51 različnih držav. Med njimi je tudi pet Slovencev; medtem ko Matic Preša, Aleksandar Bogunovič, Oskar Poberaj in Nik Ščulac vozijo še v najmanjši kategoriji Mini, je Mark Kastelic pozimi napredoval v višjo kategorijo OK Junior (OKJ). Prestop prinaša večje gokarte, tudi do dve leti starejše in bolj izkušene tekmece in zato še toliko ostrejšo konkurenco. V razredu Mini v Italiji sicer vozi 116 voznikov, v kategoriji OKJ pa 101 voznik.

Kdo ve, morda bomo čez nekaj let včeraj najhitrejše na kvalifikacijah – na primer Francoza Adriena Renaudina, Italijana Danila Albaneseja, Nemca Maxima Rehma, Rusa Dmitrya Martveejeva, Japonca Keana Berta Nakamuro, Angleža Arvida Lindblada, Italijana Branda Badoerja in mnoge preostale hitre fante – spremljali že blizu formuli ena.

Avtomoto Solze ob Zdravljici v čast njunemu sinu: preberite zgodbo staršev #video

Moštvo pod okriljem Fernanda Alonsa podpira šest kartistov, med katerimi je tudi Mark Kastelic iz Slovenije. | Foto: Reuters Moštvo pod okriljem Fernanda Alonsa podpira šest kartistov, med katerimi je tudi Mark Kastelic iz Slovenije. Foto: Reuters Za celotno sezono tudi več kot četrt milijona evrov

Kastelica smo podrobneje predstavili že lani, poleg prestopa v višjo kategorijo pa je pozimi zamenjal tudi moštvo. Zdaj vozi za moštvo DPK Racing, ki deluje pod okriljem dvakratnega svetovnega prvaka v formuli ena Fernanda Alonsa. Ta izbranim kartistom – letos konkretno šestim, od tega trem v kategoriji OKJ – pomaga tudi finančno.

Čeprav te gokarte vozijo kvečjemu 15 let stari najstniki, so stroški vrtoglavi. En dirkaški konec tedna po podatkih Kastelicevih lahko stane tudi deset tisoč evrov, celotna sezona z načrtovanimi 26 dirkami pa od 250 do 300 tisočakov.

V razredu Mini za moštvo Gamoto ASD vozi Aleksandar Bogunovič, medtem ko mlajši Matic Preša zelo dobro dirka pod okriljem moštva Leclerc by Lennox Racing. To je moštvo, ki torej v mednarodnem kartingu zastopa barve Charlesa Leclerca, dirkača Ferrarija v formuli ena.

Razlike med vozniki so izjemno majhne in desetinka sekunde lahko pomeni zdrs za deset mest in več. | Foto: Mario Perucca Razlike med vozniki so izjemno majhne in desetinka sekunde lahko pomeni zdrs za deset mest in več. Foto: Mario Perucca

Kariera v kartingu zahteva popolno predanost, podporo pokroviteljev in tudi uradnih moštev. Stroški so vrtoglavi, tudi dostop do ustreznih materialov ni samoumeven.  | Foto: Mario Perucca Kariera v kartingu zahteva popolno predanost, podporo pokroviteljev in tudi uradnih moštev. Stroški so vrtoglavi, tudi dostop do ustreznih materialov ni samoumeven. Foto: Mario Perucca

Več kot 80 voznikov razvrščenih v eni sekundi

Včeraj so na karting stezi južno od Benetk izpeljali kvalifikacije in prve izločilne vožnje. Voznike razdelijo v več skupin in ti nato v petih vožnjah dirkajo proti vsem. Dosežena mesta se štejejo kot točke in kdor jih ima najmanj, je najuspešnejši. V oba polfinala se uvrsti 78 najboljših voznikov, po 17 najhitrejših iz vsakega polfinala nato še v končni finale.

Kvalifikacije so zaznamovale izjemno majhne razlike. V Kastelicovem razredu OKJ je bilo v eni sekundi razvrščeno 85, v kategoriji Mini pa okrog 50 voznikov. V prvi dirki je bil Kastelic včeraj deseti, Bogunovič pa v svojem razredu Mini tretji in enkrat šesti. Preša je bil v svoji dirki znotraj tega razreda včeraj že dvakrat četrti, enkrat pa enajsti.

Sicer pa rezultati včerajšnjih kvalifikacij - Kastelic je bil v OKJ skupno 41. (0,3 sekunde za najhitrejšim Rehmom), v razredu Mini pa so bili Preša enajsti (pol sekunde za najhitrejšim), Bogunovič 13., Ščulac 67., Poberaj pa 69.

Danes bodo na sporedu še ostale izločilne vožnje, jutri pa nato vse polfinalne in finalne dirke.

Na dirki v Italiji vozi tudi Nik Ščulac, 12-letni Koprčan. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Na dirki v Italiji vozi tudi Nik Ščulac, 12-letni Koprčan. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl V gokart 13-letnega Slovenca kar 23 kilogramov uteži

Alonso je prek svoje fundacije za Kastelicev program letos prispeval 50 tisoč evrov. Španec bi moral biti ta konec tedna prisoten na italijanski karting dirki, če ne bi nedavno doživel težje prometne nesreče. Sicer pa je Alonso svojemu slovenskemu varovancu, zanj sicer kot trener še naprej skrbi predvsem Felice Tiene, že pripisal vzdevek "Esloveno chiquito" – drobni Slovenec.

Ta ponazarja njegovo majhno postavo v primerjavi z letošnjimi tekmeci. Od njih ni le dve leti mlajši, temveč tudi več kot deset kilogramov lažji. Za doseganje minimalne mase so morali v njegov gokart včeraj namestiti 23 kilogramov uteži.

Čez dve leti prvič v pravo formulo

Če bo letošnja sezona, vrhunec katere bo napovedano svetovno prvenstvo v Braziliji (zaradi bolezni covid-19 ni izključena niti selitev v Evropo), namenjena predvsem napredovanju in nabiranju izkušenj v novi konkurenci, so pred Kastelicem ključna leta dirkaškega razvoja. Čez dve leti je ob pričakovanem napredku v načrtu selitev v prvo formulo, bodisi v formulo 4 ali pa celo – kar je za 13-letnega Slovenca trenutno tudi Alonsovo priporočilo – v špansko prvenstvo formule Renault.

Ne spreglejte