Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2020,
7.43

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

lahka gospodarska vozila tovorna vozila varnostni pregled EuroNCAP

Petek, 18. 12. 2020, 7.43

3 leta, 4 mesece

Euro NCAP

Varnost kombijev: kar pet je bilo negativnih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Pri Euro NCAP so tokrat opravili posodobljeni varnostni test na devetnajstih kombijih, ki imajo kar 98-odstotni tržni delež na celotnem evropskem trgu. Trije so dobili zlato medaljo, pet pa se jih je odrezalo pod pričakovanji.

Tovorni in potniški kombiji v razredu lahkih gospodarskih vozil so v zadnjih nekaj letih naredili ogromen preskok naprej. Ne le v varnosti, tudi v potniški kabini in po tehnologijah so se približali osebnim vozilom. Euro NCAP so zato zopet opravili varnostne teste s kar devetnajstimi predstavniki, vendar tokrat pod nekoliko bolj zahtevnimi pogoji - z upoštevanimi protokoli glede asistenčnih sistemov, ki vključujejo samodejno zaviranje v sili, nenamerno menjavo voznega pasu, pomoč pri prehitri vožnji in sistem za preverjanje potnikov.

Podjetja bi morala poskrbeti za varnost voznikov

S prihodom asistenčnih sistemov so razlike med znamkami in samimi sistemi velike, prav tako se razlikujejo v učinkovitosti, zato se bo na podlagi takšnega testa lastnik flote lažje odločil za izbiro gospodarskih kombijev. Pri Euro NCAP so zato poudarili, da si želijo standardizacijo nekatere varnostne opreme v lahkih gospodarskih vozilih, višjo učinkovitost naprednih varnostno-asistenčnih sistemov, ki bi se približali delovanju v osebnih vozilih.

Želijo si tudi, da bi podjetja prevzela več odgovornosti pri varovanju svojih voznikov, in sicer z nakupom varnejših kombijev, takih, ki bi na na testu dosegli vsaj srebrno medaljo. Bolj natančno bi morali navajati tudi serijske asistenčne sisteme in podatke o tem, kateri sistemi so dodatno plačljivi.

Transit je eden varnejših kombijev na cestah in ima skupno maso do 3,5 tone, pri Fordu pa so predstavili še električno različico. | Foto: Ford Transit je eden varnejših kombijev na cestah in ima skupno maso do 3,5 tone, pri Fordu pa so predstavili še električno različico. Foto: Ford

Trije z odliko, pet z negativno oceno

Tokrat so se z ogrado in različnimi varnostnimi ovirami srečala lahka gospodarska vozila s skupno maso, manjšo od 3,5 tone. Najbolje so se odrezali trije - ford transit, mercedes-benz vito in volkswagen transporter. Srebrno medaljo so dobili ford transit custom, mercedes-benz sprinter, opel vivaro, peugeot expert in volkswagen crafter. Šest jih je osvojilo bron: citroen jumper in jumpy, fiat ducatom iveco daily, peugeot boxer in toyota proace.

Na dnu seznama je pet imen - fiat talento, opel movano, nissan NV400, renault master in renault traffic. V teh modelih primanjkuje varnostno-asistenčnih sistemov, zato Euro NCAP ne priporoča njihove uporabe.

So pa razlike med posameznimi državami. Nekateri sistemi so nekje standardni, v drugje za doplačilo. Razlike so tudi pri modelih, ki so jih proizvajalci razvili skupaj in nosijo le drugačno oznako. Renault master ima na seznamu doplačilne opreme samodejno zaviranje v sili, nissan NV400 zapelje na ceste z iste proizvodnje linije, a tega sistema ni na voljo niti za doplačilo.

Ne spreglejte