SiolNET. Avtomoto Novice
0,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V prodaji vinjete za leto 2019

0,55

termometer

vinjeta 2019
Foto: DARS

Z današnjim dnem so na prodaj rožnate vinjete z letnico 2019. Cene, vrste vinjet in njihove ročnosti ostajajo enake, ravno tako tudi cestninski razredi, v katere se uvrščajo vinjetna vozila.

Vinjeta 2019, vinjeta Digisvet Vinjeta 2019: kaj morate vedeti, da se ne boste veselili prehitro

V prodaji je devet različnih vrst vinjet kovinsko rožnate barve: letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A (osebna vozila) in 2B (kombinirana vozila) ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorna kolesa).

Za letno vinjeto za osebna vozila bo treba tudi tokrat odšteti 110 evrov, za mesečno 30 ter tedensko 15 evrov. Za kombinirana vozila bo letna vinjeta še naprej stala 220 evrov, mesečna 60 ter tedenska 30 evrov, za motorna kolesa pa cena letne vinjete ostaja nespremenjena pri 55 evrih. Za mesečno bodo morali lastniki motornih koles odšteti 30 evrov, za tedensko pa 7,5 evra.

Prodaja vinjet iz leta v leto narašča

Letošnje modre letne vinjete ostajajo v veljavi do konca januarja 2019. Kot so zapisali na Darsu, prodaja vinjet iz leta v leto narašča skupaj z rastjo prometa na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Vseh vinjet, razen za motorna kolesa, z letnico 2018, ki so na prodaj od 1. decembra lani, so do konca letošnjega oktobra prodali več kot v enakem obdobju lani vinjet z letnico 2017. Do konca oktobra so uporabniki namreč kupili skupno 7,035 milijona vseh vrst vinjet z letnico 2018.

Največ letnih vinjet sicer uporabniki po Darsovih podatkih kupijo v drugi polovici januarja in prvi polovici februarja, največ tedenskih in mesečnih pa v poletni turistični sezoni. Največ tedenskih kupijo v tujini in ob vstopu v Slovenijo, največ letnih pa na prodajnih mestih po Sloveniji.

Globe za neuporabo vinjet se ne stekajo v Darsov, ampak državni proračun

Ob začetku prodaje novih vinjet so na Darsu še poudarili, da je uporaba vinjet na avtocestah in hitrih cestah obvezna. Če uporabljamo cestninsko cesto brez veljavne vinjete za določen cestninski razred, je predpisana globa 300 evrov. Če vinjete ne namestimo na vozilo z njenim prvotnim lepilom ali če z nedovoljenim posegom spremenimo oziroma zmanjšamo učinkovitost lepila, pa globa znaša 500 evrov.

Darsovi cestninski nadzorniki so v prvih desetih mesecih letos izdali skupno nekaj več kot 32 tisoč plačilnih nalogov, od tega 25 tisoč zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet. Globe se sicer v celoti stekajo v državni, in ne Darsov proračun.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • slov1ec / 01.12.2018. ob 08:47 0 0

    Vinjeta dovoljuje vožnjo pa AC s hitrostjo do 130 km/h. Že nekaj let pa se cijazimo po gradbiščih z omejitvijo 60 km/h oziroma za nepreglednimi kolonami ( pretežno ) tujih tovornjakov ki s svojim prehitevanjem blokirajo normalno vožnjo.Bog ne daj, da bi ta tovor preusmerili na železnice, ker Dars kmalu ne bi imel več vzroka za nova gradbišča ! Da o vožnji " odbijač na odbijaču " in s tem posledično skoraj nemogoč izvoz, niti ne govorimo.

    0 0
delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin