Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
2. 3. 2023,
7.21

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

5

Natisni članek

Sintetično gorivo Nemčija

Četrtek, 2. 3. 2023, 7.21

1 leto, 2 meseca

Sintetična goriva

Uradno v Nemčiji: na bencinske servise tudi sintetično gorivo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

5

Bencinski servis Mol na Madžarskem | Bodo sintetična goriva prišla tudi na bencinske servise zunaj Nemčije? | Foto Reuters

Bodo sintetična goriva prišla tudi na bencinske servise zunaj Nemčije?

Foto: Reuters

V Nemčiji bodo na bencinskih črpalkah dovolili ponudbo tudi sintetičnih goriv, ki so za zdaj še v evropski negotovosti rabe alternativnih goriv po letu 2035.

Nemška vladajoča koalicija je podprla tehnologijo sintetičnih goriv na domačih bencinskih črpalkah. To vidijo kot enega ključnih energetskih virov prihodnje ogljično nevtralne evropske mobilnosti.

Umetno izdelana goriva bi dopolnjevala ponudbo klasičnih električnih pogonov, predvsem pa bi omogočila nadaljnjo rabo trenutnih motorjev z notranjim izgorevanjem tudi po letu 2035. Ta odločitev naj bi po navedbah nemških poslancev rešila tudi več sto tisoč delovnih mest. S tem je uradno odprta pot za sintetična goriva do nemških bencinskih črpalk, kar do zdaj še ni bilo mogoče.

Bencin. Gorivo. Fosilna goriva. Dizel. Bencinski servis. Petrol. OMW. Energetika. | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Za Nemce so sintetična goriva ključni del prihodnje okoljsko nevtralne Evrope

Prihodnost sintetičnih goriv je v evropski prihodnosti še nedorečena. Evropski parlament je pred kratkim izglasoval strategijo, da se z letom 2035 v Evropi dovoli le še prodaja novih osebnih avtomobilov brez neposrednega izpusta CO2. To so trenutno avtomobili z električnim pogonom na osnovi baterijske hrambe energije ali vodikovih gorivnih celic. Sintetična goriva za zdaj zelene luči na evropski ravni še niso dobila.

Nemški zvezni minister za promet je dovoljenje za sintetična goriva izpostavil kot nujnost prihodnje mobilnosti v Evropi. Če na evropski ravni ne bodo dovoljena, Nemčija ne bo podprla omenjene evropske strategije za leto 2035, je povedal v intervjuju za nemški Bild. Čeprav sta osrednji evropski instituciji strategijo umika klasičnih motorjev z notranjem izgorevanjem potrdili, bodo imele zadnjo besedo vendarle države članice. Nemčija je tako že postavila svoje pogoje.

Glasovanje na ravni držav članic EU je predvideno 7. marca. Zelena luč držav naj bi bila sicer formalnost. Dovolj bo glas vsaj 15 držav članic EU, ki predstavljajo skupno vsaj 65 odstotkov prebivalstva.
Ne spreglejte