Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
17. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

2

Natisni članek

nasvet vozniška dovoljenja zakon o voznikih avtomobil

Sobota, 17. 12. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Uradno: Slovencem dodatnih pet let za menjavo vozniškega dovoljenja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

2

Slovenski vozniki, ki starega papirnatega vozniškega dovoljenja še niso zamenjali z novim plastičnim, so dobili skoraj pet let dodatnega časa. Skrajni rok je 19. januar 2023, Evropa nova dovoljenja zahteva še deset let pozneje.

V Sloveniji ima veljavno vozniško dovoljenje približno 1,4 milijona ljudi, od tega jih je več kot 700 tisoč staro papirnato že zamenjalo z novim plastičnim. | Foto: Vid Libnik V Sloveniji ima veljavno vozniško dovoljenje približno 1,4 milijona ljudi, od tega jih je več kot 700 tisoč staro papirnato že zamenjalo z novim plastičnim. Foto: Vid Libnik

Slovenska država je z menjavo hitela in zdaj postopek bistveno upočasnila

Slovenija je bila med prvimi evropskimi državami, ki je napovedala pospešen prehod na novo obliko vozniških dovoljenj. Slovenski vozniki bi morali na stare rožnate knjižice pozabiti vsaj od 30. aprila 2018 naprej in začeti uporabljati nov sistem dovoljenja v obliki kartice.

Toda ker Evropska unija prek direktive 2016/126/ES kot skrajni rok prehoda na novo obliko vozniških dovoljenj določa šele 19. januar leta 2033, je zdaj parlament potrdil spremembo zakona o voznikih, ki so ga predlagali na slovenskem ministrstvu za infrastrukturo. Novi rok za zamenjavo je zdaj 19. januar leta 2023. Slovenski vozniki bodo torej imeli za prehod skoraj pet let dodatnega časa.

Razlika med starim in novim v velikosti je očitna, prav tako bo drugačna njihova obstojnost. | Foto: Gregor Pavšič Razlika med starim in novim v velikosti je očitna, prav tako bo drugačna njihova obstojnost. Foto: Gregor Pavšič

Novo plastično vozniško dovoljenje boste potrebovali najpozneje 19. januarja leta 2023. Komur veljavnost dovoljenja poteče že prej, ga mora zamenjati že takrat. | Foto: Gregor Pavšič Novo plastično vozniško dovoljenje boste potrebovali najpozneje 19. januarja leta 2023. Komur veljavnost dovoljenja poteče že prej, ga mora zamenjati že takrat. Foto: Gregor Pavšič Za zdaj ima novo dovoljenje že približno polovica voznikov v Sloveniji

Po podatkih ministrstva za infrastrukturo si je novo obliko vozniških dovoljenj pridobilo že več kot 700 tisoč voznikov in voznic, kar pomeni približno polovico vseh imetnikov. V Sloveniji ima namreč veljavno vozniško dovoljenje okrog 1,4 milijona ljudi. Še vedno seveda velja, da morajo že pred januarjem 2023 dovoljenje zamenjati vsi tisti vozniki, ki jim veljavnost starega v vmesnem obdobju poteče.

Cena izdelave novega plastičnega vozniškega dovoljenja znaša 15,06 evra, ta znesek pa ne vključuje potrebne fotografije voznika. Novo plastično dovoljenje je sicer polovico manjše od starega in je tudi bistveno bolje odporno na različne vplive iz okolja.

Kdaj boste staro vozniško dovoljenje zamenjali z novim?

  • Da, to sem že storil
    23,80 %
    430 glasov
  • Ne, to bom storil do leta 2023
    74,71 %
    1350 glasov
  • Nimam vozniškega dovoljenja
    1,49 %
    27 glasov
Oddanih 1807 glasov

Papir bodo z modernejšo zasnovo dovoljenja zamenjali tudi pomorščaki

Pozor, vsi Slovenci po nova dovoljenja za upravljanje čolna

Na podoben način bodo svoja stara papirnata dovoljenja morali zamenjati tudi slovenski upravitelji čolnov. Po načrtih uprave za pomorstvo (URSP) se bo prihodnje leto začelo prehodno petletno obdobje za pridobitev novega dovoljenja. Nova polikarbonatna kartica bo imela vgrajen tudi čip, ki bo pristojnim organom ob rutinskih pregledih omogočal lažjo identifikacijo upravitelja. Novo potrdilo bo veljavno deset let, tudi tu pa bodo stroški za upravitelja čolna znašali 15 evrov.

Ne spreglejte