Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
11. 5. 2017,
12.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

Natisni članek

BMW serija 8

Četrtek, 11. 5. 2017, 12.13

6 let, 7 mesecev

Uradno: BMW bo obudil serijo 8 in lovil visoke zaslužke #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13
BMW serija 8 | Foto BMW

Foto: BMW

BMW bo prihodnje leto po 18 letih obudil serijo 8 in jo ponudil kot luksuzno kupejevsko limuzino s športnim karakterjem. Vodstvo podjetja se želi izdatneje usmeriti k vozilom, ki zagotavljajo višje zaslužke.

Usmeritev k dragim luksuznim avtomobilom

Novico o povratku BMW serije 8 je na srečanju z delničarji potrdil predsednik uprave Harald Kruger. Po njegovih besedah bodo ta avtomobil začeli izdelovati že prihodnje leto. Z njim se bodo raje usmerili proti avtomobilov višjega razreda s športnim pridihom, kjer so zaslužki za Bavarce mnogo višji kot pri kompaktnih avtomobilih. Ključni bodo tudi luksuzni avtomobili, dodaja Kruger.

Bo v ponudbi res tudi motor V12?

Nova serija 8 bo neuradno izvirala iz obstoječe BMW serije 7, zapolnila pa bo vrzel med tem avtomobilom in rolls-royceom wraith. Ta stane od 150 tisoč evrov naprej. BMW serije 8 bo prihodnje leto najprej prispel kot dvovratni kupe, leto pozneje pa bo sledila še izvedba s pomično streho. O športnem M8 pri BMW še razmišljajo, nov model pa bodo ponudili tudi z 12-valjnim motorjem, je svoje vire znotraj BMW povzemal nemški časnik Automobilwoche.

Najzmogljivejša je bila različica 850 CSi. Poganjal jo je 5,6-litrski motor V12 z močjo 280 kilovatov oziroma 381 "konjev". | Foto: BMW Najzmogljivejša je bila različica 850 CSi. Poganjal jo je 5,6-litrski motor V12 z močjo 280 kilovatov oziroma 381 "konjev". Foto: BMW

Spomin na originalno BMW serijo 8: Izdelali so jih več kot 30 tisoč

BMW je serijo 8 že izdeloval med leti 1989 in 1999. Skupno so jih izdelali 30.621, več kot dve tretjini pa jih je poganjal dvanajstvaljni motor. Le vsakega šestega so opremili z ročnim šeststopenjskim menjalnikom. Najzmogljivejša je bila različica 850 CSi. Poganjal jo je 5,6-litrski motor V12 z močjo 280 kilovatov oziroma 381 "konjev", nudil pa je tudi 550 njutonmetrov navora in pospešek do 100 kilometrov na uro v manj kot šestih sekundah.

Avtomobil je znal pri višjih hitrostih v smer zavijanja obračati tudi zadnji kolesi, poleg tega je prikazal v sedež integrirane varnostne pasove, elektronsko nastavljiv položaj volanskega droga s funkcijo spomina, daljinsko centralno zaklepanje in podobno. Ko je voznik odprl vrata, so se stekla samodejno malenkostno spustila. Serija 8 je bila sicer tudi drugi BMW po drugi svetovni vojni z dvanajstvaljnim motorjem.
Ne spreglejte