Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2018,
6.30

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

1

Natisni članek

avtomobil predsednik

Četrtek, 2. 8. 2018, 6.30

5 let, 8 mesecev

Uradni avtomobili 45 državnih voditeljev #infografika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

1

Prevoz državnih voditeljev od točke A do B je zelo kompleksno početje, ki s seboj prinaša številne organizacijske prepreke. Poleg blindiranih močno zastraženih avtomobilov je treba aktivirati še celotno spremstvo, hkrati pa mora biti avtomobil v ponos statusu voditelja. A tukaj so tudi svetle izjeme, kot je bil predsednik Urugvaja, ki se je naokoli prevažal v Volkswagnovem hrošču iz leta 1987.

Francoski predsednik se naokoli prevaža v najnovejšem avtomobilu francoske znamke DS. | Foto: DS Automobiles Francoski predsednik se naokoli prevaža v najnovejšem avtomobilu francoske znamke DS. Foto: DS Automobiles

S pomočjo podatkov, zbranih prek strani titlemax, so vidne velike razlike med uradnimi ceremonialnimi ali uradnimi prevoznimi sredstvi voditeljev 45 držav. Od močno blindiranih limuzin do starodobnikov, ne manjkajo niti SUV ali pregrešno draga luksuzna vozila.

Med znamkami največ voditeljev prisega na znamko Mercedes-Benz, voditelji v ZDA, Japonski, Kitajski, Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji in Švedski pa so za uradno prevozno vozilo izbrali avtomobil domačega proizvajalca.

Avtomobili svetovnih voditeljev | Foto: Visual Capitalist Foto: Visual Capitalist

V imenu varnosti

Pri izdelavi predsedniške limuzine v ZDA niso gledali na stroške izdelave. Pošast oziroma the beast velja za najbolj varno predsedniško vozilo, saj imajo blindirana vrata enako maso kot tista v boeingu 757. V cadillac one se prevaža Donald Trump, v avtomobilu so vgrajeni prožilci za izpust solzivca, vedno pa so v notranjosti shranjene ampule s krvjo z enako krvno skupino, kot jo ima predsednik države.

Malcolm Turnbull, avstralski predsednik vlade, se naokoli prevaža v BMW-jevi seriji 7, ki ima v potniški kabini vgrajeno zadostno količino dodatnega kisika ter je opremljena s senzorji, ki zaznajo strupene pline.

Avtomobili svetovnih voditeljev | Foto: Visual Capitalist Foto: Visual Capitalist

Nekateri so naklonjeni starodobnikom

A vsi državni veljaki se ne prevažajo v pregrešno dragih ali blindiranih avtomobilih. George Tupou V, nekdanji kralj Tonge, se je naokoli raje vozil v starodobnih avtomobilih, kot je humber pullman iz leta 1949.

Španski voditelj za ceremonialne potrebe sede v rolls-royce phantom IV. Britanski proizvajalec je med leti 1950 in 1956 izdelal le 18 teh avtomobilov, ki so jih kupile različne kraljeve družine in državniki. Tri imajo v lasti v Španiji, kjer jih še danes uporabljajo za posebne protokolarne dogodke.

Prav tako za posebne dogodke čilski voditelji uporabljajo ford galaxie iz leta 1966. V uporabi je že več desetletij, podarila pa jim ga je kraljica Elizabeta II.

Ne spreglejte