Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
7. 10. 2023,
22.14

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,24

Natisni članek

Ionity mercedes EQG električni avtomobili Mercedes razred G Mercedes

Sobota, 7. 10. 2023, 22.14

7 mesecev

Električni mercedes razred G

Ujet pri Žalcu: Mercedesov prototip pripeljal iz Avstrije #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,24
Mercedes EQG | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Na novi polnilnici Ionity pri Žalcu se je ustavil prototipni mercedes-benz razred G z električnim pogonom, ki ga lahko v redni prodaji pričakujemo proti koncu prihodnjega leta. Posebnost avtomobila bi lahko bili štirje elektromotorji.

Ionity je pri Žalcu (neposredna bližina restavracije Camino in hotela A) odprl novo polnilno mesto v Sloveniji, ki bo z ultra zmogljivimi polnilnicami okrepilo štajerski krak avtoceste. Na njem je bil Ionity do zdaj prisoten le med Mariborom in Šentiljem. Pri Žalcu so postavili šest 350-kilovatnih polnilnic.

Včeraj se je tam ustavil zanimiv gost iz avstrijskega Gradca. To je bil še predserijski ali celo prototipni mercedes-benz G v električni različici. Mercedes je zanj že razkril koncept, za serijsko različico pa niso potrdili še niti imena. Imenoval bi se lahko EQG, a po nekaterih napovedih naj bi bil to prvi električni mercedes, ki bo izpustil oznako EQ.

Električni razred G bo Mercedes izdeloval v tovarni Magna Steyr v Gradcu.

Mercedes EQG | Foto: osebni arhiv Foto: osebni arhiv

Mercedes EQG | Foto: osebni arhiv Foto: osebni arhiv

Ionity ima trenutno v Evropi polnilnice na 534 lokacijah, še 104 pa trenutno gradijo. V uporabi je tako že 2.783 ultra zmogljivih polnilnic. Do leta 2025 želijo aktivirati že več kot sedem tisoč polnilnih priključkov. Leta 2021 jih je bilo šele 1.500. V Sloveniji je Ionity prisoten na osmih lokacijah s skupno 32 polnilnicami.

Električni terenec s štirimi motorji?

Razred G je pojem terenskega vozila, ki pa bo z elektropogonom dobil še nove razsežnosti. Avtomobil bodo predvidoma poganjali štirje elektromotorji, torej bo vsak motor namenjen svojemu kolesu. To bo omogočilo veliko boljše zmogljivosti na terenu, med povsem novimi funkcijami bo zmožnost vrtenja na mestu – podobno kot tank. Kolesa se v tem primeru na eni strani se vrtijo nazaj, na drugi pa naprej.

Glede tehničnih podrobnosti serijskega vozila za zdaj še ni mogoče govoriti, saj so bile podrobnosti iz Mercedesa za zdaj zelo skope. Masa vozila naj bi bila že okrog tri tone, kar bo zagotovo vplivalo na porabo in doseg terenca. Med verjetnimi tehničnimi rešitvami je poleg štirimotorne zasnove tudi dvostopenjski menjalnik, ki bo prišel prav na najzahtevnejšem terenu.

Proizvodnja v Gradcu

Tako kot električne pogone postopno pridobivajo poltovornjaki, bo mercedes "EQG" eden od prvih klenih terencev s takim pogonom.

Električni razred G bo Mercedes izdeloval v tovarni Magna Steyr v Gradcu, kjer izdelujejo tudi klasično različico vozila s termičnim motorjem.

Cena takega vozila bo zagotovo krepko čez sto tisoč evrov. Že zdaj dizelski razred G (243 kW) stane najmanj 140 tisoč evrov, bencinski (310 kW) slabih 158 tisoč, različica AMG (430 kW) pa več kot 230 tisoč evrov.

Električni razred G bo kot serijsko vozilo na ceste predvidoma zapeljal proti koncu prihodnjega leta.

Ne spreglejte