Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
24. 2. 2016,
16.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Toyota Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Sreda, 24. 2. 2016, 16.09

8 let

Toyota RAV4 v Sloveniji: dizelski motor brez pogona 4x4, poudarek na hibridu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ključna novost toyote RAV4 je hibridni pogon, ki bo po ocenah trgovcev prepričal polovico vseh kupcev tega športnega terenca. Kombinacija dizelskega motorja in štirikolesnega pogona ni več mogoča.

Svet športnih terencev se je od prvega RAV4 močno spremenil

Zgodba Toyotinega modela RAV4 je stara že več kot 20 let. Japonci so do danes na ceste poslali že šest milijonov vozil v štirih različnih generacijah. RAV4 velja za enega ključnih utemeljiteljev razreda kompaktnih športnih terencev. Prvi RAV4 je bil krajši od današnjega yarisa in je vse stavil na robustni štirikolesni pogon, danes pa so moderna vozila SUV bistveno večja in vse manj njihovih kupcev povprašuje po štirikolesnem pogonu. Pri Toyoti pravijo, da vsaj v primeru slovenskih kupcev že slabi dve tretjini voznikov izbereta različico z dvokolesnim pogonom.

Dimenzijsko je novi RAV4 praktično enak, ponuja pa več opreme

V primerjavi s prejšnjo generacijo se RAV4 navzven bistveno ni spremenil. Dobil je novo masko motorja, ki je zdaj oblikovno podobna tisti pri aurisu in avensisu, namesto biksenonskih so žarometi zdaj v tehnologiji LED. V dolžino je na račun spremenjenih odbijačev pridobil tri centimetre in pol, medosna razdalja pa je ostala nespremenjena. Bistvo avtomobila je v splošni izboljšavi tako notranjosti, povezljivosti in voznih lastnostih kot v naboru varnostne opreme in kajpak novem hibridnem pogonu.

RAV4 je dobil Toyotin nabor varnostno-asistenčnih sistemov Toyota Safety Sense (TSS), ki že sicer ponuja sisteme za zaviranje v sili, preprečevanje nezaželene menjave voznega pasu, prepoznavanje prometnih znakov in samodejno prilagajanje snopa žarometov. Zahvaljujoč nadgradnji TSS ima RAV4 tudi aktivni tempomat in sistem za prepoznavanje pešcev.

Bo hibridni pogon prepričal tudi slovenske kupce športnih terencev?

Pri Toyoti veliko stavijo na nov hibridni pogon novega RAV4. Ta združuje 2,5-litrski bencinski motor z Atkinsonovim ciklom in dodatni električni motor na zadnji osi. Električni motor torej pomaga tako pri zmogljivostih kot vožnji po zahtevnejših terenih, bencinski motor pa med vožnjo ves čas delno polni baterijo in tako je dodatni pogon na zadnjo os ves čas na voljo. Gre za prilagojen hibridni pogon iz lexusa NX, pri katerem Toyota obljublja predvsem bolj linearno in do voznika prijazno naraščanje vrtljajev motorja.

Novi RAV4 brez kombinacije dizelskega motorja in štirikolesnega pogona ter bencinskega motorja in dvokolesnega pogona

Kako pomembna je hibridna različica, dokazuje ponudba Toyote, ki bo prav to različico postavila kot ključno pri voznikih z željo po štirikolesnem pogonu. Ta namreč ne bo več na voljo v kombinaciji z dizelskim, temveč v klasičnem smislu le še z bencinskim motorjem. Hibridni pogon, čeprav brez mehanske povezave med obema osema, prav tako zagotavlja štirikolesni pogon. Okrog 45 odstotkov kupcev hibridnega RAV4 naj bi želelo imeti pogon na vsa štiri kolesa.

Osnovni RAV4 z dizelskim motorjem (2,0 D-4D, 105 kilovatov) in dvokolesnim pogonom bo vključujoč promocijski popust v višini dveh tisočakov stal 24.350 evrov. Cena osnovne bencinske različice s štirikolesnim pogonom (kombinacija bencinskega motorja in dvokolesnega pogona ni mogoča) stane 25.800 evrov. Če bi upoštevali do zdaj najbolje prodajano opremo elegant, bo treba za dizelskega RAV4 odšteti vsaj 30 tisočakov, za bencinskega pa 29.400 evrov.

Cene za dvokolesno gnani hibridni RAV4, ki bo že serijsko zelo dobro opremljen, se začnejo pri 29.850 evrih. Če upoštevamo dejstvo, da doplačilo za štirikolesni pogon znaša 2.500 evrov, bo hibridni RAV4 s pogonom na vsa štiri kolesa stal vsaj 32.350 evrov.

Ne spreglejte