Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 3. 2015,
8.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Toyota

Sobota, 28. 3. 2015, 8.56

8 let

Toyota po Volkswagnovem receptu v lov za več kot 16 milijardami evrov dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri največjem svetovnem avtomobilskem proizvajalcu so napovedali novo proizvodno strategijo, s katero nameravajo zmanjšati stroške proizvodnje in razvoja.

Japonski velikan se bo stroškov lotil po vzoru največjega globalnega tekmeca, skupine Volkswagen

Toyota s svojo novo proizvodno strategijo seveda ne odkriva tople vode, temveč le lovi proizvodno konkurenčnost. To si je recimo njen ključni tekmec na globalni ravni, največji evropski proizvajalec koncern Volkswagen, zagotovil že pred časom, ko je razvil svojo osnovno modularno platformo MQB.

Japonski velikan bo zdaj zasnoval nekaj osnovnih platform, na katerih bo nato lahko izdeloval več različnih modelov, poleg tega pa bo povečal izmenjavo in z drugimi proizvajalci delil več avtomobilskih delov.

Japonskemu avtomobilskemu proizvajalcu se v tekočem poslovnem letu obeta rekordnih 18 milijard dolarjev dobička. K temu sta največ prispevala šibak jen in močna prodaja na severnoameriškem trgu. A predsednik Toyote Akio Toyoda vztraja pri zmanjševanju stroškov.

"Nenadne in drastične spremembe v poslovnem okolju pomenijo, da nam konvencionalni način razmišljanja in poslovanja ne pomaga več pri vzdržni rasti," je poudaril Toyoda. "Smo na križišču, kjer moramo zgraditi nov poslovni model."

Stroški razvoja naj bi se zmanjšali za petino, nove tovarne pa naj bi bile cenejše za skoraj polovico

Toyota z novo strategijo namerava stroške razvoja zmanjšati za petino. Strošek uvajanja novih proizvodnih linij namerava razpoloviti, strošek investicije za nove tovarne pa glede na leto 2008 zmanjšati za 40 odstotkov.

Nov model bo začela uvajati na srednje velikih avtomobilih s pogonom na sprednjih kolesih, in to že letos. Do leta 2020 želi v skladu z novo strategijo proizvesti polovico vseh vozil.

"To je Toyotina različica modela zmanjševanja stroškov, ki ga je prvi uvedel Volkswagen," je pojasnil analitik raziskovalnega centra SMBC Friend Shigeru Matsumura.

"Strategija, ki vključuje uporabo več skupnih delov, je precej učinkovita in je postala globalni trend," je dodal. Je pa Matsumura opozoril tudi na negativne vidike takšne strategije. V primeru, da določen del ne deluje, takšna strategija namreč vodi k masovnim odpoklicem.

"Ta strategija je lahko dvorezen meč. Zato pa bodo Toyota in njeni rivali najverjetneje okrepili vlaganje v izboljšanje nadzora nad kakovostjo," je dodal.

Ne spreglejte