Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
21. 8. 2015,
21.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Toyota ekologija

Petek, 21. 8. 2015, 21.28

6 let, 7 mesecev

Toyota na ceste poslala že osem milijonov hibridov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Toyota je leta 1995 obrnila nov list v zgodovini, ko je s prototipnim priusom in hibridnim pogonom prevozila prvih 500 zelo negotovih metrov. Vztrajali so na zeleni poti in bili prvi uspešni v seriji.

Prav posebno božično darilo … Prius je shodil počasi, prvič le pol kilometra daleč.

Dejstvo je, da je vsak začetek težak in negotov, še posebej če je povezan z razvojem kompleksne tehnologije. Tudi Toyotina hibridna zgodba se je pred dvajsetimi leti začela podobno.

Niso bili prvi in edini, ki so se zavedali prednosti hibridnega pogona, niso bili prvi, ki so opazili energijsko učinkovitost in ekološke potenciale te tehnologije, a bili so najpogumnejši, najvztrajnejši in najodločnejši spremeniti pot ter tako prvi na svetu zagnali velikoserijsko proizvodnjo avtomobila na hibridni pogon, ki je začela novo dobo zelene mobilnosti.

Eden ključnih Toyotinih ekoloških vizionarjev, predsednik Takeši Učijamada se živo spominja božičnega časa pred skoraj dvajsetimi leti, ko so se inženirji kar 49 dni trudili oživiti prototipnega očeta vseh priusov, iz katerega se je razvila hibridna zgodba:

"Nismo vedeli, kaj je narobe, zato smo vsak dan delali pozno v noč, da bi ugotovili vzrok. Okrog božiča smo ga končno spravili v tek, toda zmogel je prevoziti samo 500 metrov!"

A led je bil prebit in bencinski kilovati so dobili električnega partnerja. V tistih prvih 500 metrih je praprius dokazal, da obstaja način, da moč vode, sonca in vetra najde pot na asfalt ter začne poganjati vzdržno in do okolja prijaznejšo mobilnost nove dobe.

Tu je Toyoti in Japonski treba priznati moč volje, ki v tistem času zagotovo ni temeljila na ekonomski vzdržnosti hibridne tehnologije.

Ne gre pozabiti, da je bilo v letu (1997) priusove uradne predstavitve vsega skupaj prodanih le 300 avtomobilov, vsi na Japonskem.

Že naslednje leto so japonski vozniki kupili kar 17.600 priusov, prvih 700 priusov pa so na primer evropske ceste sprejele leta 2000.

Dvajset let pozneje Toyotina statistika kaže zavidljivo številko: 8.048.400 prodanih hibridov

Eksperimentalna tehnika iz leta 1995 je bila v dveh letih pripravljena za serijsko proizvodnjo in rodil se je prius. Danes Toyota beleži statistiko, za katero roko na srce leta 1997 verjetno ni nihče vključno s stroko in konkurenco verjel, da je sploh mogoča. Potencial pa je bil očitno dovolj.

Julija letos je Toyota s prodajo hibridov presegla mejo osmih milijonov (8.048.400), pri čemer ne gre spregledati dejstva, da je od zadnjega milijonskega mejnika minilo manj kot deset mesecev, saj je bilo oktobra 2014 prodanih že več kot sedem milijonov hibridov.

Od priusa dalje so pri Toyoti postopoma dodajali hibridne modele v svojo ponudbo vozil, od urbanega yarisa pa do pred kratkim predstavljenega hibridnega RAV4. Toyota trenutno v več kot 90 državah, tudi Sloveniji, prodaja 30 modelov hibridnih osebnih vozil in en model priključnega hibrida. Hibridni pogon pa je postal tudi tehnični sinonim prestižnega lexusa, ki je dizlom že pomahal v slovo.

Ne spreglejte