SiolNET. Avtomoto Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Toyota mirai – prvi japonski adut s pogonom na vodikove gorivne celice

2

termometer

Toyota bo v Tokiu predstavila svoj prvi avtomobil s pogonom na vodikove gorivne celice. Prodajati ga bodo začeli prihodnje leto, vodik kot pogon realnost čez deset let?

Toyotina limuzina prihodnosti se bo imenovala mirai

Predsednik Toyote Akio Toyoda je danes v Tokiu objavil ime njihovega prvega avtomobila s pogonom na vodikove gorivne celice. Po desetih letih razvoja bodo prihodnje leto na cesto poslali štirivratno limuzino z imenom mirai, kar v japonščini pomeni prihodnost. Tehnične podrobnosti o miraiu so za zdaj še skope, doseg vozila pa bo znašal skoraj 500 kilometrov. Polnjenje bo trajalo le pet minut. Motor mirai naj bi imel okrog 135 "konjev".

Vodikove gorivne celice realnost čez deset let?

Pri nemškem Boschu napovedujejo, da bo tehnologija gorivnih celic komercialno dosegljiva do leta 2025, med prednosti pa v primerjavi z električnimi motorji spadata predvsem daljši doseg (okrog 300 kilometrov) in precej krajši čas polnjenja. Pogonski sistem za te avtomobile naj bi bil leta 2025 vseeno dvakrat dražji kot tisti pri električnih vozilih.

Avtomobile na gorivne celice sicer razvijajo pri Toyoti, Hondi, General Motorsu, Fordu, Nissanu, Daimlerju in Hyundaiu, prav Toyota in Honda pa bosta svoja avtomobila predvidoma začeli prodajati že prihodnje leto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin