SiolNET. Avtomoto Novice
4,25

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Tovarna Hyundaia pri Varaždinu na Hrvaškem?

4,25

termometer

Hyundai santa fe
Foto: Gašper Pirman

Hrvaška vlada se z vodstvom Hyundaia predvidoma dogovarja o novi tovarni, ki bi jo gradili v okolici Varaždina. "Celo Slovenci imajo tovarno avtomobilov," je dejal hrvaški ekonomski analitik.

Eden vodilnih svetovnih proizvajalcev avtomobilov, južnokorejska družba Hyundai, obravnava možnost začetka proizvodnje vozil na Hrvaškem, je poročal časnik Jutarnji list. Zagrebški časnik se sklicuje na neimenovane vire iz hrvaške vlade, ki trdijo, da že dva meseca potekajo pogajanja z južnokorejskim velikanom. Kot so zapisali, so v južnokorejskem koncernu kot potencialno lokacijo za postavitev proizvodnega obrata "najverjetneje" izbrali območje Varaždina, vrednost investicije pa za zdaj še ni znana.

Po zgledu Kie na Slovaškem velik zaposlitveni potencial

Če bi se Hyundai na koncu odločil za Hrvaško, bi to za slovensko južno sosedo pomenilo veliko, ker bi se s postavitvijo Hyundaievega proizvodnega kompleksa odprlo veliko novih delovnih mest, dodatno pa bi se pospešil izvoz in izboljšal položaj države na investicijskem zemljevidu. Ob tem časnik navaja pozitivne vplive na gospodarstvo Slovaške po vlaganjih drugega južnokorejskega proizvajalca avtomobilov Kia Motors na Slovaškem.

Sestrska Kia ima zelo uspešno tovarno v Žilini na Slovaškem, tam ima eno izmed svojih tovarn tudi že Hyundai. Sestrska Kia ima zelo uspešno tovarno v Žilini na Slovaškem, tam ima eno izmed svojih tovarn tudi že Hyundai. Foto: Kia

"Celo v Sloveniji imajo razvito avtomobilsko industrijo …"

V Jutarnjem listu so navedli še, da je pridobitev vlagateljev v avtomobilsko industrijo eden od strateških ciljev hrvaške vlade, kar je v torek potrdil tudi hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat. Med drugim časnik navaja izjavo hrvaškega ekonomskega analitika Damirja Novotnyja, ki je dejal, da je Hrvaška praktično edina članica EU, v kateri ne proizvajajo avtomobilov. Novotny je dodal, da imajo "celo v Sloveniji" razvito avtomobilsko industrijo.

Časnik spominja, da na Hrvaškem proizvajajo dele za avtomobile, v Dalmaciji pa je v načrtu tovarna električnih avtomobilov, ki naj bi bila plod kitajske investicije. Na avtomobilskem zemljevidu je znan tudi proizvajalec superšportnih avtomobilov Rimac. Hrvaški avtomobilski sektor zaposlujejo nekaj manj kot 3.000 ljudi, njegov delež v hrvaškem izvozu pa je 4,7 odstotka.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • skerbinekkonrad / 05.12.2018. ob 19:15 +6 0

  Celo hrvačka ima morje

  +6 0
 • sanfrancisco / 06.12.2018. ob 05:59 +2 0

  Ne vem kaj je Novotny hotel povedati.🤔

  +2 0
delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin