Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
14. 12. 2015,
0.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Volkswagen Ford Opel Renault Peugeot Seat Nissan

Ponedeljek, 14. 12. 2015, 0.44

6 let, 7 mesecev

Top 10 "golfovega" razreda: apetiti Opla in Renaulta, crossoverji ogrožajo primat

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Volkswagen golf ostaja kralj evropskega razreda kompaktnih limuzin, a mu bosta del trga odvzela nova renault megane in opel astra. Vozilom t.i. "golfovega" razreda delež vztrajno jemljejo crossoverji.

Volkswagen golf pred fordom focusom in škodo octavio

Razred kompaktnih limuzin ostaja drugi prodajno najpomembnejši razred evropskega avtomobilskega trga, na katerem je v prvih devetih mesecih tudi letos prevladoval volkswagen golf. Po podatkih analitične družbe JATO Dynamics je Volkswagen v prvih devetih mesecih prodal dobrih 400 tisoč golfov, prenovljeni ford focus pa se je uvrstil pred škodo octavio in peugeota 308.

Nekoliko ostarele tekmece bosta letos napadla predvsem opel astra in renault megane

Že letos bosta razred ojačala dva pomembna golfova tekmeca. Tudi na slovenske ceste je na primer že zapeljala nova generacija opel astra. Avtomobil iz nemškega Russelsheima je do konca septembra prepričal 148 tisoč kupcev, a mnogi so čakali nov avtomobil. Po ocenah analitikov iz IHS Automotive bo Opel prihodnje leto prodal več kot 300 tisoč aster, iz 130 tisoč pa se bo na približno 190 tisoč prodanih vozil dvignil tudi domet megana. Renault svojega aduta šele predstavlja, prihodnji teden vam bomo o prvih vtisih z vožnje z novim meganom poročali tudi mi.

Če se bodo ocene prodajnega potenciala uresničile, se bo astra na evropski lestvici povzpela na drugo mesto, tudi renault megane pa bi se lahko uvrstil pred peugeota 308 in seata leona. Volkswagen je lani v Evropi prodal več kot pol milijona golfov, prihodnje leto pa bo predvidoma prodaja padla pod 400 tisoč vozil.

Opel in Renault bosta poskušala v prodajno pogačo tega razreda zarezati tudi s tehnološkimi novostmi. Megane med drugim prinaša pokončni digitalni zaslon s tehniko novega espacea in talismana, športna različica GT pa bo imela tudi štirikolesno krmiljenje 4control. Na drugi strani astra stavi na matrične žaromete LED in komunikacijski sistem Onstar.

Crossoverji nezadržno prevzemajo pobudo

Ne glede na tradicionalno priljubljenost tako imenovanega »golfovega« razreda pa se mu na daljši rok piše precej manj svetla prihodnost. Razred je namreč med tistimi, ki največ izgubljajo zaradi vse bolj priljubljenih crossoverjev in športnih terencev tega dimenzijskega razreda.

Pohod teh vozil je začel predvsem Nissan s qashqaijem, temu pa je do danes sledila tudi večina drugih proizvajalcev.

Če so leta 2005 v Evropi prodali še štiri milijone kompaktnih limuzin, je do danes ta prodaja že padla za milijon vozil, leta 2018 pa bo po ocenah obseg v znašal le še 2,8 milijona prodanih vozil.

Ne spreglejte