Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
28. 1. 2021,
7.31

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Tesla Volkswagen Renault električni avtomobili

Četrtek, 28. 1. 2021, 7.31

3 leta, 2 meseca

Renault zoe, tesla model 3, volkswagen ID.3 …

To so najbolje prodajani električni avtomobili v Evropi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Renault zoe | Adut Renaultovega zoeja je predvsem vsestransko zelo učinkovito polnjenje baterije in doseg, ki realno presega 300 kilometrov. | Foto Gregor Pavšič

Adut Renaultovega zoeja je predvsem vsestransko zelo učinkovito polnjenje baterije in doseg, ki realno presega 300 kilometrov.

Foto: Gregor Pavšič

Na evropskem avtomobilskem trgu je bil lani najbolje prodajani električni avtomobil renault zoe, ki je tako prehitel teslin model 3. Med proizvajalci je na vrhu Volkswagnov koncern pred Renault-Nissanom in Teslo.

Tesla je lani v Evropi prodala 85 tisoč modelov 3, skupni tržni delež znamke pa je precej padel. | Foto: Gregor Pavšič Tesla je lani v Evropi prodala 85 tisoč modelov 3, skupni tržni delež znamke pa je precej padel. Foto: Gregor Pavšič Lani so avtomobilski trgovci v Evropi prodali 1,42 milijona električnih in priključno hibridnih avtomobilov, kažejo podatki analitične družbe JATO Dynamics. V primerjavi s predlanskim letom je to 147-odstotna rast prodaje. Delež na celotnem trgu je bil 12-odstoten. Podatki zajemajo države Evropske unije, a tudi Veliko Britanijo, Švico in Norveško.

Med popolnoma električnimi avtomobili je bil na vrhu renault zoe, ki je z večjo baterijo in, prvič, možnostjo polnjenja DC, postal eden najbolj vsestranskih (resda dokaj majhnih) električnih avtomobilov. Renault jih je prodal skoraj sto tisoč oziroma kar 118 odstotkov več kot predlani. Tesli je prodaja precej dražjega modela 3 padla za devet odstotkov, tako da je bil model 3 s 85 tisoč prodanimi vozili skupno drugi.

Avtomoto Po Sloveniji s "čudom" Elona Muska: avtomobil, vreden poželenja? #video

Deset najbolje prodajanih električnih avtomobilov v Evropi:

 

št. vozil

Renault zoe

99.261

Tesla model 3

85.713

Volkswagen ID.3

56.118

Hyundai kona

47.796

Volkswagen e-golf

33.650

Peugeot e-208

31.287

Kia eNiro

31.019

Nissan leaf

30.916

Audi e-tron

26.454

BMW i3

23.113

vir: JATO Dynamics

Volkswagen ID 3
Avtomoto VW ID.3 kot presenečenje? Vsako leto tisočaka cenejši od golfa.

Volkswagnov koncern pred Renault-Nissanom in Teslo

Kljub poznemu prihodu na trgu se je Volkswagnov ID.3 zavihtel na skupno tretje mesto. Nemci so jih dostavili 56 tisoč. Volkswagnov koncern je imel na evropskem trgu električnih vozil 25-odstotni delež, naveza Renault-Nissan se je zavihtela na drugo mesto. Z naraščajočo skupno prodajo pa upada tržni delež Tesle, ki je s predlanskih 31 padla na 13,3 odstotka. Letos bo Volkswagen med drugim ponudil nov model ID.4, ne bo pa več mogel računati na starega e-golfa. Teslin novi adut bo kmalu že novi model Y.

Med priključnimi hibridi je največ kupcev prepričal Mercedes-Benzov razred A (A250e). Prodali so jih 29 tisoč. Precej je padla prodaja priključno hibridnega mitsubishi outlanderja, dolgo vodilnega v tem razredu. Outlander je prepričal 26 tisoč kupcev. Za outlanderjem sta se zvrstila še volvo XC40 recharge T5 in volkswagen passat PHEV.

Ne spreglejte