Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 7. 2021,
13.51

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

4

Natisni članek

BMW Slovaška letalo Leteči avtomobil

Ponedeljek, 5. 7. 2021, 13.51

2 leti, 9 mesecev

Klein Vision AirCar

To ni znanstvena fantastika, na Slovaškem poletel prvi avto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

4

Čeprav ideja o letečem avtomobilu ni nova in smo v preteklih desetletjih že videli nekaj konceptov, v zadnjih sto letih pa so bili leteči avtomobili vizionarska ideja številnih znanstvenofantastičnih filmov, v realnosti še nismo videli uspešnega poleta avtomobila med dvema mestoma. Prvemu je to uspelo slovaškemu izumitelju, ki je opravil polet med letališčema Nitra in Bratislava.

Za volanom oziroma za krmilom, ko je bil aircar v zraku, je sedel ustanovitelj podjetja in izumitelj letečega avtomobila Anton Zajac. Prvi 35-minutni polet je opravil 28. junija, ko je poletel z letališča Nitra do letališča v Bratislavi, a to vsekakor ni bil prvi polet letečega avtomobila. Pred tem so opravili že 141 uspešnih preizkusnih poletov.

Nissan Envision Boris Johnson
Avtomoto Še ena skrivnostna napoved novega avtomobila #foto

Na polet pripravljen v manj kot treh minutah

V nasprotju s preteklimi poskusi je aircar vozilo z dvojno funkcijo, ki se iz avtomobila v letalo spremeni v manj kot treh minutah. Krila in rep se lahko aktivirajo oziroma skrijejo ob karoserijo avtomobila, zato se lahko iz športnega avtomobila hitro spremenil v polno delujoče letalo. Žal z njim ni mogoče poleteti kjerkoli, bodoči lastniki bodo morali imeti v bližini letališče, kjerkoli drugje je aktiviranje letalskega načina prepovedano in tudi nevarno.

Zajac ima za zdaj v razvoju dva prototipa. Oba za delovanje uporabljata običajno gorivo, prvega poganja BMW-jev motor s 160 "konji", drugega pa še močnejši "300-konjski" motor. Prvi ima vgrajen fiksni propeler in balistično padalo, drugi pa prilagodljiv propeler, zaradi česar doseže večjo hitrost letenja (300 oziroma 190 kilometrov na uro pri prvem prototipu). Drugi prototip ima tudi daljši doseg, ki znaša tisoč kilometrov.

Z obema letečima avtomobiloma redno letijo pod nadzorom uprave za civilno letalstvo, vendar je drugi prototip že prejel letalsko dovoljenje EASA CS-23 in dovoljenje M1 za vožnjo po cestah. Kljub temu datum proizvodnje še ni znan, a očitno se stvari hitro pomikajo naprej.

Med vožnjo se krila skrijejo ob karoserijo, a velik rep in propeler sta del avtomobila, ko vozi po cesti. | Foto: Klein Vision Med vožnjo se krila skrijejo ob karoserijo, a velik rep in propeler sta del avtomobila, ko vozi po cesti. Foto: Klein Vision

Močnejši prototip ima tisoč kilometrov dosega in lahko doseže do 300 kilometrov na uro. Izumitelj Anton Zajac je z letečim avtomobilom opravil prvi uradni polet med dvema mestoma. | Foto: Klein Vision Močnejši prototip ima tisoč kilometrov dosega in lahko doseže do 300 kilometrov na uro. Izumitelj Anton Zajac je z letečim avtomobilom opravil prvi uradni polet med dvema mestoma. Foto: Klein Vision

Ne spreglejte