Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2019,
9.31

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Natisni članek

SUV Blindirano vozilo

Torek, 19. 2. 2019, 9.31

5 let, 1 mesec

To ni hotel, to je notranjost avtomobila #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Ameriško podjetje AddArmor, ki je specializirano za izdelavo blindiranih avtomobilov, je veliki SUV escalade prelevilo v neprebojen luksuzni hotel na štirih kolesih.

Na zunaj ni nič posebnega, a ta escalade ima kar precej adutov v rokavu. | Foto: AddArmor Na zunaj ni nič posebnega, a ta escalade ima kar precej adutov v rokavu. Foto: AddArmor

Na videz skoraj običajen escalade

Executive protection escalade, kot so pri AddArmor poimenovali neprebojni SUV, pod eno streho združuje nekaj najbolj naprednih Vsaj 300 tisoč evrov bo kupca stal ta blindirani escalade. | Foto: AddArmor Vsaj 300 tisoč evrov bo kupca stal ta blindirani escalade. Foto: AddArmor varnostnih in protibalističnih tehnologij. Za piko na i je notranjost prestižna in ponuja razvajanje na ravni zasebnih letal. Kljub temu je zunanji videz blindiranega escalada povsem običajen, na cesti ne izstopa in ne dviguje prahu po nepotrebnem.

Tisti, ki se želijo naokoli voziti v stilu in biti pri tem v varnem objemu neprebojnih stekel, bodo morali za blindirani escalade odšteti približno 300 tisoč evrov. Za ta denar bodo dobili veliko. Kot trdijo pri AddArmor, escalade dosega evropsko raven varnosti B6. V praksi to pomeni, da lahko potnike obvaruje pred izstrelki kalibra 30-06, 7.62, .556, 9mm in .44 iz pištole magnum. Večjih težav mu ne povzročajo niti udarci s kijem ali večje kamenje.

Blatniki in druge zunanje površine so izdelani iz kompozitnih ogljikovih materialov, v primerjavi z običajnimi kovinskimi so 60 odstotkov lažji in desetkrat močnejši. Zaradi tega je avtomobil lažje vodljiv in navsezadnje zaradi nižje mase tudi bistveno hitrejši od običajnega modela.

Cadillac escalade | Foto: AddArmor Foto: AddArmor

Cadillac escalade | Foto: AddArmor Foto: AddArmor

Varno kot v trezorju

Za dodatno zaščito pred zunanjim svetom skrbijo številni drugi "bondovski" dodatki. Pod pokrov motorja so vgradili glasen zvočnik, ki v primeru nevarnosti začne predvajati izredno glasne visokofrekvenčne ponavljajoče se zvoke. Ne manjka niti 360-stopinjska kamera z nočnim vidom, voznik lahko sproži tudi gosto dimno zaveso, resnično zanimiv dodatek pa so posebne vratne kljuke. Ob dotiku in poskusu odprtja avtomobila človeka stresejo s pomočjo elektrike. Če vse zgoraj naštete stvari odpovejo, je na boku avtomobila dodatna odprtina, skozi katero lahko iz varnega zavetja vozila streljajo.

Donald Trump avtomobil The beast
Avtomoto To je nova predsedniška limuzina Donalda Trumpa

Notranjost po vzoru zasebnih letal

Poleg občutka varnosti potnikom med vožnjo zagotovo ne bo dolgčas. Ob dveh kraljevskih sedežih (skupaj lahko znotraj sedijo štirje potniki) so pri AddArmor vgradili še ogromno televizijo, povezavo Wi-Fi in vrhunski zvočni sistem. V primeru težav je v notranjosti satelitski telefon, ki je nenehno povezan z varnostnim centrom.

Ne, varnostnih dodatkov še ni dovolj. V avtomobilu so vgrajeni sistem za odkrivanje aktivnih eksplozivnih teles, sistem za preprečevanje blokiranja satelitske komunikacijske povezave in rdeče-modre policijske luči. Nadgradili so tudi vzmetenje in namestili večje zavore.

Pri podjetju potrebujejo približno 1.300 ur za izdelavo enega avtomobila, zato je trenutna čakalna doba ob naročilu približno sedem mesecev.

Cadillac escalade | Foto: AddArmor Foto: AddArmor

Cadillac escalade | Foto: AddArmor Foto: AddArmor

Ne spreglejte