Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2023,
6.38

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

1

Natisni članek

Hibrid SUV Citroen C5 Aircross Hybrid Citroen C5 Aircross Citroën

Petek, 24. 3. 2023, 6.38

1 leto

Test: citroen C5 aircross Shine Pack Hybrid 225 S&S ë-EAT8

Enak motor, drug videz: po letu 2013 prvi s takšnimi lučmi #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

1

Citroen C5 aircross | Citroen je tako kot številni drugi proizvajalci pričel izkoriščati vse možnosti, ki jih ponuja tehnologija LED. Oni se sicer niso odločili za neprekinjeno svetlobno črto čez masko hladilnika, temveč za bolj umirjeno prekinjeno črto. | Foto Gašper Pirman

Citroen je tako kot številni drugi proizvajalci pričel izkoriščati vse možnosti, ki jih ponuja tehnologija LED. Oni se sicer niso odločili za neprekinjeno svetlobno črto čez masko hladilnika, temveč za bolj umirjeno prekinjeno črto.

Foto: Gašper Pirman

Pred petimi leti se je Citroën odločil za drzno potezo in oznako C5 namesto tradicionalni limuzini namenil športnemu terencu. Nastal je vizualno poseben, a všečen SUV, ki je s tremi individualnimi sedeži zadaj in poudarkom na udobni vožnji kljub SUV genom nagovarjal predvsem družine. Po štirih letih je prišel čas za prenovo, C5 aircross ostaja šik SUV, z boljšo notranjostjo, predvsem hvalimo hitrejši zaslon na dotik, ki izboljša vsakodnevno rokovanje.

Palec gor: trije posamezni sedeži zadaj, res udobni sedeži in vzmetenje, številne majhne podrobnosti
Palec dol: doseg v električnem načinu, manjši prtljažnik, upravljanje preko zaslona na dotik

Francozi so v zadnjih letih s svojimi prenovami znali bolj šokirati in v večji meri spremeniti zunanji videz, toda pri C5 aircross so ostali precej zadržani. Poleg nekaj novih barv in platišč so spremenili le sprednji del tega športnega terenca. Najbolj očitna sprememba je odhod deljenih žarometov in prihod enega skupnega žarometa z dvema svetlobnima linijama. Še bolj očitno se od predhodnika loči po svetlobni liniji na maski hladilnika, ki ni kičasta in preveč očitna kot pri nekaterih tekmecih. Čeprav ne gre za velike oblikovne popravke, je Citroen s to oblikovno rešitvijo nakazal, v katero smer se bo pomikala njihova oblikovna smer – prvič po modelu C4 picasso iz leta 2013 Francozi na svojem avtu niso več uporabili deljenih žarometov.

Še vedno se vse upravlja preko zaslona

V preteklih testih C5 aircross smo vedno največ negodovali nad razmeroma počasnim zaslonom na dotik. Predvsem nas je zmotilo upravljanje klimatske naprave preko zaslona, saj je bil za njeno upravljanje nujen predolg pogled s ceste. Novi zaslon ni le hitrejši, temveč je postal tudi večji. Njegovo delovanje v primerjavi s predhodnikom je bistveno hitrejše. V tem primeru ne gre le za programsko nadgradnjo, z boljšo strojno opremo je izboljšana tudi ločljivost zaslona. Merilniki ostajajo digitalni, zaradi priključno-hibridnega pogona pa grafično malenkost drugačni kot pri drugih pogonskih izvedenkah.

Zaslon na dotik je postal večji in odzivnejši. S tem je upravljanje s klimatsko napravo nekoliko hitrejše in varnejše, čeprav bi si še vedno želeli fizičnih stikal. | Foto: Gašper Pirman Zaslon na dotik je postal večji in odzivnejši. S tem je upravljanje s klimatsko napravo nekoliko hitrejše in varnejše, čeprav bi si še vedno želeli fizičnih stikal. Foto: Gašper Pirman

Tako dobro opremljen C5 aircross je vizualno všečen SUV, ki dobro skriva svojo družinsko naravnano potniško kabino. | Foto: Gašper Pirman Tako dobro opremljen C5 aircross je vizualno všečen SUV, ki dobro skriva svojo družinsko naravnano potniško kabino. Foto: Gašper Pirman

Njegovi trije sedeži ostajajo edinstveni

Prtljažni prostor sledi uporabnosti potniške kabine. Dno je mogoče namestiti v dveh višinah z osemcentimetrsko razliko. Njegov volumen se lahko poveča s pomikom enega, dveh ali vseh treh sedežev druge vrste, nekaj prtljage se lahko poskrije še v odlagalnih površinah v kabini, ki merijo 33 litrov.

Trije sedeži so osrednja točka pogovora, C5 aircross kot edini v svojem razredu ponuja tri individualne sedeže. Ti so zaradi tega nekoliko ožji, a ker se vsakega pomika individualno, jim to hitro oprostimo. Nekoliko manj odpuščajoče bodo družine s tremi otroci, saj bo ravno zaradi njihove ozkosti zadaj zelo težko spraviti tri otroške sedeže. Veliko lažje bo ob dvema sedežema in enem otroškem jahaču.

Tako udobno se še nismo vozili

Vzmetenje s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki ob pomoči posebno podprtih sedežev naredi vožnjo prijetno lebdečo in ob solidni izolaciji dovolj tiho. Zdi se, da je vse skupaj kot ustvarjeno za priključno hibridni pogon, kjer je v ospredju učinkovitost. Vožnja na električni način je tako še bolj sproščujoča, v mestu, kjer ni ravno prostor za športne terence, se ravno zaradi svojega pogona in nenaporne vožnje zdi zelo dobro. Podvozje je sicer ustvarjeno za vse podlage, tudi za slabo vzdrževane makadamske ceste. Tudi večje neravnine požira z lahkoto.

V praksi tega nismo čutili, a dodatnih 15 milimetrov pene naj bi še izboljšalo udobje. V notranjosti je seznam novosti daljši tudi na račun spremenjene armaturne plošče z zaslonom na dotik z diagonalo 25 centimetrov. Ker je zaslon zdaj večji, so morali zračnike pomakniti navzdol, nekaj stikal za nadzor klimatske naprave ostaja in prestavno ročico je zamenjalo manjše stikalo. Umaknila se je tudi prestavna ročica, zamenjuje jo preprosto in predvsem bistveno manjše stikalo.

Hvalimo tri individualne sedeže zadaj in res dobre materiale. | Foto: Gašper Pirman Hvalimo tri individualne sedeže zadaj in res dobre materiale. Foto: Gašper Pirman

Priključni hibrid ostaja nespremenjen

Da C5 aircross poganja priključni hibrid, razkrijeta dve polnilni mesti, vsako je nameščeno na eni strani boka. Obenem ima še ustrezen napis in modro oblikovano črko H. V praksi takšno pogonsko opcijo poganja bencinski motor s 133 kilovati in 80-kilovatni elektromotor, kar tvori največjo sistemsko moč 165 kilovatov. Priključno hibridno postrojenje zmanjša volumen prtljažnika (za 120 litrov) in poveča maso skoraj za 300 kilogramov.

Pri priključnih hibridih je seveda električni doseg močno odvisen od načina vožnje. Baterija ima zmogljivost 13 kilovatnih ur bruto oziroma 11 kilovatnih ur uporabne zmogljivosti, to v praksi pomeni doseg okoli 40 kilometrov. Vse je odvisno od načina vožnje. Na avtocesti se bo ta hitreje spraznila in poraba približevala sedmim litrom (s prevoženimi kilometri). Vsekakor pa je smotrn nakup priključnega hibrida tistim, ki imajo polnilnico v službi in možnost polnjenja doma ter prevozijo do 50 kilometrov, preden avto priklopijo na električno omrežje. Takrat bo strošek minimalen in edino takrat nakup priključnega hibrida smiseln.

tehnični podatki citroën C5 aircross Shine Pack Hybrid 225 S&S ë-EAT8
vrsta motorja štirivaljni turbo bencin + e-motor
delovna prostornina (cm3) 1.598
sistemska moč v kW (KM)  165 (225)
navor v Nm 225
menjalnik samodejni osemstopenjski
pogon sprednji
mere (dolžina x širina x višina) v mm 4500 x 1859 x 1695
medosna razdalja v mm 2730
prtljažnik v l 460-1.510
število sedežev 5
masa praznega vozila (nosilnost) v kg 1.770 (540)
največja hitrost v km/h 225 (v e-načinu 135)
pospešek do 100 km/h v sekundah 8,7
poraba (po normah EU) v L/100 km 1,4-1,5
poraba na testu v L/100 km 3,5-7
cena osnovnega modela v EUR 55.300
cena testnega vozila v EUR 44.372
cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 34.090

Galerija: to je prenovljeni C5 aircross

Fotogalerija
1 / 30
Ne spreglejte