Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
17. 4. 2017,
0.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

oblikovanje Domen Ručigaj Audi

Ponedeljek, 17. 4. 2017, 0.44

6 let, 7 mesecev

To je Audijev kupejevski SUV prihodnosti: uradna skica s podpisom Slovenca Domna Ručigaja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Audi e-tron sportback coupe skica | Foto Audi

Foto: Audi

Audi bo na Kitajskem razkril študijo e-tron sportback concept, ki napoveduje (električnega?) crossoverja s kupejevsko zasnovo, kakršnega glavna tekmeca BMW in Mercedes-Benz že poznata. Pod uradno skico tega pomembnega audija prihodnosti se je podpisal 34-letni slovenski oblikovalec Domen Ručigaj.

Domen Ručigaj je leta 2007 prišel k Volkswagnu na prakso. Pod okriljem izkušenega mentorja Tobiasa Sühlmanna je hitro napredoval in se dve leti pozneje pri Volkswagnu že zaposlil. Na fotografiji je Ručigaj ob študiji VW sport coupe concept GTE leta 2015 na avtomobilskem salonu v Ženevi. | Foto: Jure Gregorčič Domen Ručigaj je leta 2007 prišel k Volkswagnu na prakso. Pod okriljem izkušenega mentorja Tobiasa Sühlmanna je hitro napredoval in se dve leti pozneje pri Volkswagnu že zaposlil. Na fotografiji je Ručigaj ob študiji VW sport coupe concept GTE leta 2015 na avtomobilskem salonu v Ženevi. Foto: Jure Gregorčič Nekoč risal prihodnost Volkswagna, zdaj enako dela pri Audiju

Po Robertu Lešniku, ki je že leta vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedes-Benzu in tako eden ključnih posameznikov pri Mercedesovi kroni premium avtomobilov v lanskem letu, smo Slovenci v vrhu svetovne avtomobilske industrije dobili še enega oblikovalca. To je Domen Ručigaj, ki smo ga na Siol.net podrobneje predstavili že v sklopu avtomobilskega salona v Ženevi leta 2015.

Takrat je delal še pri Volkswagnu in bil pred dvema letoma zaslužen za Volkswagnovo študijo sport coupe concept GTE, ki je letos v Ženevi v serijski podobi postala Volkswagnova nova limuzina arteon. Ručigaj je kmalu zatem sicer znotraj koncerna prestopil pod okrilje Audija in se pred letošnjim avtomobilskim salonom v Šanghaju podpisal pod uradne skice e-tron sportback concept.

Prve skice nedvomno napovedujejo drzno oblikovanje novega kupejevsko zasnovanega športnega terenca oziroma crossoverja. | Foto: Audi Prve skice nedvomno napovedujejo drzno oblikovanje novega kupejevsko zasnovanega športnega terenca oziroma crossoverja. Foto: Audi

To je Audijeva študija e-tron quattro, ki bo prihodnje leto postal serijski električni crossover. Poganjali ga bodo trije elektromotorji. Za zdaj ni znano, ali bo enak pogon obdržala tudi njegova kupejevska izvedba. | Foto: To je Audijeva študija e-tron quattro, ki bo prihodnje leto postal serijski električni crossover. Poganjali ga bodo trije elektromotorji. Za zdaj ni znano, ali bo enak pogon obdržala tudi njegova kupejevska izvedba. Napoveduje študija s slovenskim podpisom tekmeca BMW X6 in mercedes-benzu GLE coupe?

Čeprav gre le za študijo, ki za zdaj tudi še ni povsem razkrita, Ručigaj in vodja Audijevega oblikovalskega oddelka Marc Lichte očitno pripravljata zanimiv in z vidika Audija tudi prelomen avtomobil. To je namreč štirivratni crossover s kupejevsko zasnovo, ki bi lahko postal Audijev odgovor na konkurenčna avtomobila, kot sta BMW X6 in mercedes-benz GLE coupe. Če upoštevamo napovedani električni pogon študije (tehnične podrobnosti so še skrite), sta med neposrednimi potencialnimi tekmeci tudi obstoječa tesla X in napovedani jaguar i-pace.

Ker je nova študija dejansko nadgradnja študije e-tron quattro in bo ta prihodnje leto osnova za novi serijski audi Q6 e-tron, bo imela očitno tudi Audijeva študija z Ručigajevim podpisom v Šanghaju velik pomen za prihodnost podjetja. Zaščitni znak študije bo znatna uporaba svetil in luči LED, saj bodo osvetljeni tudi štirje krogi v logotipu znamke, v notranjosti pa precejšnji futurizem z zasloni namesto vzvratnih ogledal in dodatnim digitalnim zaslonom (tudi ločenim infozabavnim vmesnikom?) za potnika na zadnjih sedežih.

Slovenec, ki Audiju gradi prihodnost: Vedno moraš človeku priznati njegovo znanje

Z Mariborčanom Matjažem Kormanom, vodjem razvoja konceptnih vozil pri Audiju, smo pogledali v prihodnost samovozečih avtomobilov:

"Ne, zaradi Tesle ne spimo slabo!"

Ne spreglejte