Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
31. 10. 2021,
7.53

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

4

Natisni članek

Herbert DIess Tesla Volkswagen

Nedelja, 31. 10. 2021, 7.53

2 leti, 5 mesecev

Herbert Diess, Volkswagen in Tesla

Teslin teden presežkov, svoje je zdaj povedal šef Volkswagna

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

4

Herbert Diess Tesla | Herbert Diess si je temeljito ogledal tudi že novo teslo model Y.

Herbert Diess si je temeljito ogledal tudi že novo teslo model Y.

Predsednik Volkswagna je ocenil poslovanje in obete za največjega proizvajalca avtomobilov v Evropi, večino časa pa namenil obstoječemu izzivu Elona Muska in Tesle.

Herbert Diess je pretekli teden govoril o Volkswagnovih rezultatih v zadnjem četrtletju in večino govora je spet posvetil Elonu Musku in Tesli. Ta družba se je po vrednosti na borzi zavihtela v klub "bilijon dolarjev", prejeli so naročilo za sto tisoč vozil s strani Hertza, Teslin model 3 je bil septembra najbolje prodajani avtomobil absolutno na evropskem trgu.

Tesla je trenutno vredna skoraj osemkrat toliko kot Volkswagnov koncern in to kljub dejstvu, da njihova prodaja znaša le pet odstotkov Volkswagnove.

tovarna Volkswagen Toyota
Avtomoto Le tretjina iz EU: to je 15 najbolj vrednih avtomobilskih znamk

Diess je Musku v Berlinu omogočil kratko testno vožnjo Volkswagnovega električnega avtomobila. | Foto: Diess je Musku v Berlinu omogočil kratko testno vožnjo Volkswagnovega električnega avtomobila. Tudi Volkswagnova delnica je pridobila 28 odstotkov, a vrednost je še pod Diessovimi cilji

"Zadnji dosežki Tesle prinašajo jasno sporočilo, čaka nas novo obdobje tekmovalnosti," je povedal Diess. Nemec želi Teslo na trgu električnih vozil prehiteti že leta 2025 in med drugim v ta namen v Nemčiji načrtuje gradnjo šestih velikih tovarn za avtomobilske baterije. Te načrte so ohromile težave s polprevodniki, s katerimi se je Tesla do zdaj soočila mnogo bolje kot konkurenca. Trenutno se zato zaostanek ne zmanjšuje, izziv ostaja že ohraniti trenutno mesto, meni Diess.

Tudi Volkswagnove delnice so letos pridobile 28 odstotkov vrednosti in družba je tako vredna 121 milijard evrov. Po oceni Diessa bi lahko realna vrednost narasla na 200 milijard evrov.

Tesla model 3
Avtomoto Niti clio niti golf: na evropskem vrhu dvojno presenečenje

Diess: Teslina tovarna pri Berlinu bo nova referenca

Volkswagen želi čez nekaj let uspešno prenoviti tovarno v Wolfsburgu, kjer bi bili sposobni električni avtomobil izdelati v približno desetih urah. Toliko že danes za model 3 potrebuje Tesla, ki bo zdaj s tovarno pri Berlinu tekmovalnost iz ZDA prenesla tudi neposredno na največji evropski trg.

"Teslina tovarna bo nova referenca. Postavila bo nove mejnike pri hitrosti, produktivnosti in načinu vodenja, na vse to se moramo prilagoditi," je komentiral Diess, ki je že opozoril, da bo tak način proizvodnje zahteval manjše število zaposlenih na določenih linijah bistveno manj kompleksne proizvodnje.

 

Ne spreglejte