Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
30. 11. 2023,
23.18

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

Natisni članek

tesla cybertruck Tesla

Četrtek, 30. 11. 2023, 23.18

4 mesece, 4 tedne

Tesla cybertruck – štiri leta od razkritja prve dobave

Teslin šov v ZDA: presenetljiv konec "dirke" proti porscheju #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

Tesla je v ZDA po več letih svoj električni poltovornjak cybertruck predala prvim voznikom. Znanih je tudi več podrobnosti vozila, ki ga bomo upravičeno označili za enega najbolj nenavadnih na cestah.

Tesla je električni poltovornjak cybertruck prvič pokazala že leta 2019, nato pa morala načrtovani začetek serijske proizvodnje zamakniti za dve leti. Zdaj so prvi kupci oziroma lastniki dobili svoje vozilo, ki bo na cesti brez prave konkurence eno najbolj nenavadnih, vpadljivih in posebnih.

Cybertruck pa vendarle ni le zabavljaški in postavljaški avtomobil za šov, tudi tehnološko obeta veliko in za Teslo prinaša nekaj pomembnih tehničnih prelomnic.

Cybetruck v Teslina vozila prinaša več tehničnih novosti. | Foto: Tesla Cybetruck v Teslina vozila prinaša več tehničnih novosti. Foto: Tesla

Več tehničnih novosti za Teslo

Cybertruck že ima tehnologijo "steer by wire" (brez mehanske povezave volana in koles), to je prva tesla z 800-voltnim sistemom, enamegavatno močjo polnjenja (enako kot tovornjak semi), prav tako ima štirikolesno krmiljenje (in manjši obračalni krog kot model S), pa zračno vzmetenje, nosilnost do 1,1 tone in zmožnost vleke mase do pet ton. Oddaljenost od tal je do 43 centimetrov – zaradi elektropogona je dno ravno. Mimogrede so dodali še neprebojne zunanje površine. Za tesle je novost tudi možnost polnjenja zunanjih porabnikov (tudi domačega omrežja) z močjo do 11 kilovatov. Masa vozila je 3,1 tone.

"Strokovnjaki so rekli, da je tako vozilo nemogoče izdelati. Da ga nikoli ne bo. To je zdaj naš najboljši in najbolj inovativen izdelek. Prihodnost bo zdaj res videti kot prihodnost," je zbranim na dogodku povedal Elon Musk.

Iz predaje vozil jim je uspelo narediti globalni digitalni šov

Tesli je uspelo iz predaje avtomobilov narediti digitalni šov, ki je imel že ob zaključku prenosa skoraj 1,5 milijona ogleda – kajpak na Muskovem omrežju X (nekoč Twitter).

Na predstavitvi zmogljivosti so izstopale tudi primerjave s konkurenco. V različici s tremi elektromotorji je cybertruck v vleki tovora zanesljivo ugnal tako električne tekmece kot dizelsko gnanega forda F-350. V pospeševanju na četrt milje je tak cybertruck ugnal tudi novega porscheja 911, s tem pa je za seboj vlekel prikolico in imel na njej še enega takega porscheja.

Primer dodatnega baterijskega paketa v kesonu, ki bo precej zmanjšal njegovo uporabnost. | Foto: Tesla Primer dodatnega baterijskega paketa v kesonu, ki bo precej zmanjšal njegovo uporabnost. Foto: Tesla

Pričakovana novost je tudi možnost polnjenja zunanjih porabnikov. | Foto: Tesla Pričakovana novost je tudi možnost polnjenja zunanjih porabnikov. Foto: Tesla

Dolg bo več kot 5,8 metra, Američane bo stal od 61 tisoč dolarjev

Cybertruck je dolg 5,87 metra, na voljo pa bo v treh različicah. V osnovni z enim motorjem bo uradni doseg znašal do 400 kilometrov, pospešek do sto kilometrov bo 6,5 sekunde, zmožnost vleke pa do 3,4 tone. Pri različici s tremi motorji (pogon kot v modelih S in X plaid) se bo pospešek do stotice spustil pod mejo treh sekund (2,9 s), zmogljivost vleke pa se bo povečala do 6.350 kilogramov.

Uradni doseg naj bi bil več kot 700 kilometrov. Za tak doseg pa bo potreboval dodatni baterijski paket na kesonu, ki bo služil kot podaljševalnik dosega. Več v spodnji tabeli. Brez tega dodatka bo doseg znašal med 400 in 500 kilometri.

  RWD all-Wheeel CyberBeast
št. motorjev: 1 2 3
začetna cena: 60.990 USD 79.990 USD 99.990 USD
doseg: do 400 km do 550 km do 520 km
doseg z dodatno baterijo: / nad 750 km nad 700 km
pospešek do 100 km/h: 6,5 s 3,9 s 2,6 s
pogon: RWD AWD AWD
najvišja hitrost: 180 km/h 180 km/h 210 km/h
vleka tovora: do 3.400 kg do 5.000 kg do 5.000 kg

Osnovni cybertruck bo v ZDA stal slabih 61 tisoč dolarjev, srednja različica slabih 80 tisočakov, najzmogljivejši pa skoraj sto tisoč dolarjev.

Za Teslo bo cybertruck lahko pomenil ali nov velik uspeh ali pa nove težke mesece v proizvodnih tovarnah. Želena letna kapaciteta je 250 tisoč vozil, trenutno naj bi bila tovarna po Muskovih besedah na polovici teh ambicij. Sprva bosta na voljo različici s tremi in dvema motorjema, osnovne z enim pa pred letom 2025 ne bo mogoče dobiti.

Iz predaje vozil so naredili globalni digitalni šov:

Tesla cybertruck | Foto: Tesla Foto: Tesla

Tesla cybertruck | Foto: Tesla Foto: Tesla

Tesla cybertruck | Foto: Tesla Foto: Tesla

Tesla cybertruck | Foto: Tesla Foto: Tesla

Tesla cybertruck | Foto: Tesla Foto: Tesla

Tesla cybertruck | Foto: Tesla Foto: Tesla

Ne spreglejte