SiolNET. Avtomoto Novice
1,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Vrednost Tesle prvič prek 100 milijard dolarjev

Tesla je vredna več kot Volkswagen, kmalu bajni zaslužek za Muska?

1,70

termometer

Tesla | Zunanjost Tesline tovarne na Kitajskem. | Foto: Reuters
Zunanjost Tesline tovarne na Kitajskem. Foto: Reuters

Ker vrednost Tesline delnice v zadnjih tednih strmo raste, je ameriški proizvajalec električnih avtomobilov na trgu vreden že več kot celoten Volkswagnov koncern.

Tesla je lani izdelala 367.500, Volkswagnov koncern pa skoraj 11 milijonov novih avtomobilov. Toda po novi skokoviti rasti vrednosti delnice (ta je letos zrasla že za 31 odstotkov) je Teslina borzna vrednost prvič presegla Volkswagnovo. Vrednost Tesle je prvič presegla tudi mejo 100 milijard ameriških dolarjev. To je na primer več, kot sta trenutno skupaj vredna ameriška avtomobilska giganta General Motors in Ford. Na lestvici najbolj vrednih avtomobilskih proizvajalcev je (daleč) pred Teslo le japonska Toyota.

Deset največ vrednih avtomobilskih proizvajalcev:

 

 

Tržna vrednost (USD)

Cena za delnico (USD)

Toyota

Japonska

200,1 mrd.

141,8

Tesla

ZDA

104,5 mrd.

579,9

Volkswagen

Nemčija

99,4 mrd.

179,4

Daimler

Nemčija

53,9 mrd.

45,5

BMW

Nemčija

50,8 mrd.

71,1

General Motors

ZDA

50,2 mrd.

35,1

Honda

Japonska

48,0 mrd.

27,5

Ferrari

Italija

43,7 mrd.

174,7

SAIC

Kitajska

39,3 mrd.

23,2

Ford

ZDA

36,5 mrd.

9,2

Elon Musk je 20-odstotni lastnik Tesle, redne plače pa ne prejema. | Foto: Reuters Elon Musk je 20-odstotni lastnik Tesle, redne plače pa ne prejema. Foto: Reuters Prihodnji teden bodo objavili nove rezultate poslovanja

Vrednost Tesline delnice je prejšnji teden prvič presegla mejo 500 ameriških dolarjev. Najbolj ambiciozni analitiki ji napovedujejo celo rast vse do 800 dolarjev. Tesla bo prihodnji teden objavila svoje poslovne rezultate za četrto četrtletje. Nedavno so uspešno odprli tudi tovarno na Kitajskem, kmalu pa bi lahko izdelali tudi že prve serijske primerke novega modela Y.

Se obeta sanjski zaslužek tudi Elonu Musku?

Ti podatki so tudi dobra novica za Elona Muska, ki ima z upravo Tesle zanimiv dogovor. Medtem ko ne prejema redne plače, lahko ob dovolj veliki rasti vrednosti podjetja računa na velike svežnje delnic in s tem zaslužka. Musk je sicer 20-odstotni lastnik Tesle.

Če bi vrednost družbe dovolj dolgo obdobje ostala na 100 milijardah dolarjev (povprečje 30 dni in šest mesecev) in bi obenem dosegla vnaprej postavljene mejnike (20 milijard dolarjev prihodkov v četrtem četrtletju ter 1,5 milijarde dolarjev dobička pred obdavčitvijo), bi Musk dobil delnice v vrednosti vsaj 346 milijonov dolarjev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin