Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
8. 12. 2015,
11.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Volkswagen izpusti

Torek, 8. 12. 2015, 11.56

8 let

TDI-afera: V Sloveniji se izteka dvomesečni rok za uveljavljanje pravic kupcev vozil Volkswagen

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na spletnih straneh ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo slovenske lastnike vozil Volkswagen opozarjajo, da ne smejo zamuditi roka za obvestilo o ugotovitvi neskladja.

Rok za uveljavitev reklamacije je za večino začel teči 16. oktobra letos

Ministrstvo vse slovenske lastnike Volkswagnovih vozil, na katerih je bilo ugotovljeno neskladje v zvezi z izpušnimi plini dizelske afere, opozarja, da morajo najpozneje do 16. decembra letos prodajalca, pri katerem so avtomobil kupili, pisno obvestiti o ugotovitvi neskladja in si tako zagotoviti spoštovanje pravic potrošnikov.

"Dvomesečni rok je za večino kupcev začel teči 16. oktobra 2015, ko je Porsche Slovenija poslal obvestila svojim kupcem. Žal ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo še vedno ne razpolaga z vsemi potrebnimi podatki glede narave neskladnosti in potrebnih posegov za odpravo le-te. Te podatke bo podal homologacijski organ, to je Javna agencija RS za varnost prometa. V želji po zaščiti potrošnikov te opozarjamo, da bodo svoje pravice na podlagi zakona o varstvu potrošnikov lahko uveljavljali zgolj, če na prodajalca vozila do 16. decembra 2015 naslovijo dopis, da njihovo vozilo nima pogodbeno dogovorjenih lastnosti. Omenjeno navodilo velja zgolj, če od nakupa (novega) vozila še nista minili dve leti," so v svoji objavi zapisali na ministrstvu.

V servisne delavnice bodo začeli lastnike vozil s spornimi motorji vabiti prihodnje leto

Z odpoklici vozil bodo pri Volkswagnu začeli leta 2016, zato lahko tudi slovenski lastniki prizadetih avtomobilov v začetku prihodnjega leta pričakujejo poziv, naj avtomobil pripeljejo na odpravo napake.

Ker pa zakon o varstvu potrošnikov določa, da mora potrošnik o stvarni napaki obvestiti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita, na ministrstvu za gospodarstvo kupcem prizadetih Volkswagnovih vozil svetujejo, naj v predvidenem roku obvestijo prodajalca o napaki.

Zakon o varstvu potrošnikov potrošniku v primeru stvarne napake sicer daje pravico od prodajalca zahtevati bodisi odpravo napake na blagu, vrnitev dela plačanega zneska v sorazmerju z napako, zamenjavo blaga z novim brezhibnim ali povrnitev plačanega zneska.

"Potrošniki lahko računajo na odpravo napake. Ali lahko računajo tudi na morebitno vračilo kupnine ali zamenjavo vozila z novim, pa je zelo odvisno od tega, kakšen bo obseg napak oziroma na kakšen način se bodo odpravljale," je konec oktobra povedal generalni direktor direktorata za notranji trg na gospodarskem ministrstvu Dušan Pšeničnik.

Ne spreglejte