SiolNET. Avtomoto Novice
1,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Subvencije Eko sklada za električna vozila

Subvencije letos nižje: črne napovedi se niso uresničile

1,06

termometer

Peugeot 208
Peugeot e-208 je le ena izmed povsem električnih novosti na letošnjem avtomobilskem trgu. Foto: Gregor Pavšič

Pri Eko skladu so določili višino subvencij za električne avtomobile v letošnjem letu. Najbolj črne napovedi se niso uresničile, saj se je subvencija znižala le za 1.500 evrov. Od zdaj brez subvencij za nakup priključnih hibridov.

Izbruh koronavirusa in z njim povezana pandemija sta močno ustavila prodajo novih avtomobilov. Razred, ki bi moral letos dosegati ponovno visoko rast, so električna vozila. Če bi se uresničile želje trgovcev, bi letos v Sloveniji na letni ravni prvič prodali več kot tisoč novih.

izpušni sistem dizel Avtomoto Državni načrt, ki bi prerezal milijonske subvencije

Subvencijo šest tisoč evrov bo dobil kupec novega ali testnega vozila z največ osmimi sedeži (poleg voznikovega). Subvencijo šest tisoč evrov bo dobil kupec novega ali testnega vozila z največ osmimi sedeži (poleg voznikovega). Foto: Gregor Pavšič Subvencija za električni avto zdaj šest tisočakov

Pomemben del takih nakupov so subvencije Eko sklada, ki za zdaj nadomeščajo davčne ugodnosti lastništva takih avtomobilov. Lani je kupec električnega avtomobila dobil 7.500 evrov subvencije, letos bo ta subvencija znašala še šest tisoč evrov. Tako se niso uresničile črne napovedi, da bi lahko subvencija upadla tudi do 4.500 evrov.

Subvencijo šest tisoč evrov bo dobil kupec novega ali testnega vozila z največ osmimi sedeži (poleg voznikovega). Vrednost avtomobila navzgor ni omejena, subvencija pa ne sme presegati 50 odstotkov vse nakupne vrednosti avtomobila.

V Sloveniji je bila do zdaj prodaja priključnih hibridov majhna in v zadnjem obdobju celo v senci polno električnih avtomobilov. Ta vozila, ki imajo sicer od 30 do 50 kilometrov električnega dosega, zdaj do subvencije ne bodo več upravičena.

Električna kolesa brez subvencij

Električna vozila za prevoz blaga z največjo dovoljeno maso 3,5 tone bodo prinesla 4.500 evrov subvencije.

Subvencijo dva tisoč evrov prejmejo vozila kategorije L7e, kategorija L6e je upravičena so 1.500 evrov subvencije, na voljo pa so še subvencije po tisoč evrov (kategorije L3e, L4e, L5e) in 500 evrov (L1e-B, L2e).  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin