Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 1. 2016,
3.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Abarth Športni Avtomoto Urbani Atomoto

Petek, 29. 1. 2016, 3.16

7 let, 12 mesecev

Strupeni škorpijon na slovenskem asfaltu: Abarth – več kot le mali Ferrari

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenci smo dočakali tudi uradno prodajo vozil blagovne znamke Abarth. Naprodaj je mali 595 s tremi motorji in z dvema karoserijama od 18.490 evrov naprej.

Kako sta prišla skupaj Karl z Dunaja in Fiat iz Torina

Vse se je začelo 15. novembra 1908 na Dunaju, ko in kjer se je v znaku škorpijona rodil Karl Albert Abarth. Malo je živel v Avstriji, malo v Italiji, med vojno v Ljubljani. Carlo, kakor se je preimenoval, vedno pa je bil tehnik, dirkač in ljubitelj hitrosti, se je, ko je dobil državljanstvo, dokončno ustalil v Italiji in tam 31. marca leta 1949 ustanovil podjetje Abarth & C. S.p.A. s sedežem v Bologni.

Še istega leta se je preselil v Torino, bliže k Fiatu, s katerim je začel tesneje sodelovati leta 1952 in kateremu je svoje podjetje in blagovno znamko prodal 31. julija 1971.

Fiatovo zanimanje od leta 1971 do danes je imelo vmes globok padec

Drugi del zgodbe pripada zgolj Fiatu, ki je blagovno znamko Abarth nekaj časa lepo gojil, potem pa počasi izgubljal veselje do nje, vse dokler se – k sreči – ob reinkarnaciji malega 500 leta 2007 ni znova spomnil nanjo ter jo oživil, kot si zasluži.

Do nedavnega so imeli v ponudbi tudi punto, zdaj pa njihova znamka v celoti temelji na Fiatovemu 500, ki se pri Abarthu imenuje 595.

Abarth 595 je pravo utelešenje tistega, kar je zagovarjal stari Carlo: serijski avtomobil, a z nadgrajenimi zmogljivostmi, z bolj športnim razmerjem med maso in močjo motorja, z boljšima vodljivostjo in lego na cesti, a tudi z boljšim slogom oziroma – kot je danes v navadi pri večini blagovnih znamk – z bolj športnim videzom.

Trije abarthi 595: tri zmogljivosti motorjev, tri opreme

V Sloveniji je ta hip na voljo 595 z 1,4-litrskim turbobencinskim motorjem T-jet. Po nedavni odločitvi pri Abarthu se v osnovi različice enakomerno razlikujejo z opremo in zmogljivostmi, kar pomeni, da ima vsaka motorna moč svoj (ustrezen) paket opreme.

Osnovni elaborabile ima 103 kilovate, srednji turismo 118, najbogatejši competizione pa ima 132 kilovatov.

Pri elaborabile gre v osnovi za motor T-jet, kakršnega poznamo iz drugih fiatov, ima pa, med drugim, turbopuhalo znamke IHI, hlajena prednja zavorna koluta, 16-palčna kolesa z gumami 195/45, športna sedeža v tkanini, volanski obroč v usnju, sedempalčni osrednji zaslon (tudi USB in AUX), ročno klimatsko napravo, tipala za parkiranje zadaj, dvojni izpušni cevi, gumb sport (za športnejšo nastavitev merilnikov, motorja, stopalke plina, volanskega serva ter robotiziranega menjalnika in izpuha z loputami, če ju kupec doplača), sistem za pametno razdelitev navora in sedem varnostnih blazin.

Takšen abarth stane 18.490 evrov, še dva tisoč evrov več, če kupec izbere kabriolet, in/ali 1.200 evrov več, če doplača za robotiziran ročni menjalnik.

Stopnjevanje do znamk Garett, Brembo, Sabelt

Turismo je že nekoliko nabrit motor, saj ima za palec večja kolesa, prednjo zavorno koluta z luknjicami in rdeče zavorne čeljusti, usnjene športne sedeže, samodejno klimatsko napravo, zadnje blažilnike Koni in biksenonska žarometa. Od osnovnega je dražji za štiri tisočake.

Še nadaljnje tri tisočake je treba pripraviti za competizione z garettovim turbopuhalom, izpuhom z loputami za spreminjanje glasnosti record monza, s plavajočimi koluti spredaj, z zavornimi čeljustmi brembo in s Sabeltovmi športnimi sedeži v kombinaciji usnja in tkanine.

Ne glede na izhodiščni motor je doplačilo za različico kabriolet in za robotiziran menjalnik vselej enako.

Zadnji ima na mestu, kjer je sicer prestavna ročica, le štiri gumbe, voznik pa pretika z zavolanskimi stikali.

Je pa na seznamu še cela vrsta dodatkov, ki vsak na svoj način oplemenitijo končni izdelek, v glavnem pa gre za dekoracijo vozila.

Fiat 500 je prikupna ikona. Abarth 595 je veliko več, a za razumen denar

Upoštevaje razlike med ta hip najzmogljivejšim fiatom 500 in najšibkešim abarthom 595 na slovenskem trgu je prirastek k ceni od fiata do abartha več kot razumen.

Abarth prinese več udobja in prestiža, več zmogljivosti v obeh smereh (pospeševanje in zaviranje), boljšo lego na cesti, več užitka v vožnji, pa tudi več ugleda.

Tisti, ki si bo omislil competizione, bo še posebej prepoznaven, saj njegov 180-"konjski" motor malo karoserijo poganja do hitrosti, ki jih pri tako majhnih avtomobilih nismo vajeni, sedenje je odlično, krmiljenje zabavno, zvok adrenalinski, pojava pa – zavist vzbujajoča.

Leta 2007 na novo oživljeni Abarth v treh desetletjih skorajšnje pozabe ni izgubil privržencev in tudi najboljše analitike preseneča velik del njegovih kupcev – ti so se rodili precej za tem, ko je Fiat začasno postavil blagovno znamko na hladno.

Videti je, kot da se je naselil v človeške gene. Abarth je nekaj posebnega in tako se počuti tudi voznik v njem.

Ne spreglejte