Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sobota,
20. 10. 2018,
18.24

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Usodna strast 2 Gregor Pavšič knjiga reli avtošport

Sobota, 20. 10. 2018, 18.24

5 let, 6 mesecev

Strast avtošporta in Slovenci, ki jih je ta priklenila nase #foto #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Usodna Strast 2 | Večer je popestril obisk več kot 30 znanih imen iz zgodovine slovenskega avtomobilskega športa. | Foto Uroš Modlic

Večer je popestril obisk več kot 30 znanih imen iz zgodovine slovenskega avtomobilskega športa.

Foto: Uroš Modlic

Slovenski avtošport je bogatejši še za eno pomembno pridobitev. Sodelavec Siol.net in urednik Avtomota Gregor Pavšič je v petek zvečer premierno predstavil knjigo o slovenskem avtošportu Usodna strast 2, ki skozi zgodbe avtošportnih legend prikaže čar tega kompleksnega športa. Na dogodku se je poleg obiskovalcev ponovno združilo tudi lepo število dirkačev, ki so soustvarjali slovensko avtošportno zgodovino.

"Preden sem napisal prvo knjigo, sem kar dolgo okleval. A ko je padla odločitev in sem jo napisal, so bili odzivi zelo dobri in takoj so se pojavila prva vprašanja, ali bo sledilo nadaljevanje in kdaj. Tudi zaradi svojega dela sem spoznal, da Slovenija skriva ogromno nekih zgodb, ki še niso bile povedane in zapisane, in da je zdaj idealni čas, da se prav v tem obdobju zberejo zgodbe slovenskega avtomobilskega športa, ki ima dolgo tradicijo in zato veliko pripovedi," je povedal Pavšič.

Knjigo Usodna strast 2 Gregorja Pavšiča je kot zelo pomembno za slovenski avtošport prepoznalo veliko imen iz slovenskega avtošporta, zato so se tudi njene premiere udeležili v velikem številu. | Foto: WRC Croatia Knjigo Usodna strast 2 Gregorja Pavšiča je kot zelo pomembno za slovenski avtošport prepoznalo veliko imen iz slovenskega avtošporta, zato so se tudi njene premiere udeležili v velikem številu. Foto: WRC Croatia

Zakaj avtošport že desetletja privablja Slovence in Slovenke

Glavni koncept knjige je bil, da bi poskušala odgovoriti na vprašanje, zakaj ta avtomobilski šport že desetletja privablja toliko Slovencev in Slovenk, zakaj so v ta šport pripravljeni vlagati ogromno denarja, časa, žrtvovati svoj prosti čas, ko niso z družino, s prijatelji, je na prireditvi pojasnil Pavšič.

"Tudi dirkači sami so mi zelo težko pojasnili, zakaj so v športu kljub vsemu žrtvovanju tako uživali. Težko je laiku pojasniti, zakaj je avtomobilski šport nekaj tako posebnega, zakaj nas vse skupaj tako zanima in privlači kot neka nevidna sila. Tudi jaz sem se znašel v neki situacijah, ko so me to spraševali, pa jim nisem znal z besedami tega pojasniti. Gre za kompleksen šport, ki je ravno zaradi tega tako zanimiv," je dejal Pavšič, ki pravi, da zgodbe, zbrane v knjigi, pripovedujejo prav o tem.

Več kot 30 legend slovenskega avtošporta na enem mestu v enem večeru

Večer je popestril obisk več kot 30 znanih imen iz zgodovine slovenskega avtomobilskega športa. Nekdanji tekmeci so se po daljšem času spet zbrali v sproščenem vzdušju in se prek pogovora dotaknili katere izmed svojih številnih dogodivščin.

Poseben gost je bil Roman Kokalj, nekdaj kot vodja propagande v tovarni Saturnus najbolj zaslužen za začetek relija Saturnus. Ob njem so bili nekdanji šampioni, kot so Brane Küzmič, Silvan Lulik, Vojko Podobnik, Andrej Vidic, Slavko Komel, Aleš Črnivec, Drago Zonta, Mitja Holynski, Janez Milavec in njihovi poznejši nasledniki Darko Peljhan, Samo Valant, Andrej Jereb, Aleks Humar, Rok Turk in drugi. Roko jim je stisnila tudi nekdanja prva dama jugoslovanskega relija Romana Zrnec. Še vedno je edina voznica, ki je dobila reli za državno prvenstvo v skupni razvrstitvi.

Romana Zrnec je ena od okoli štiridesetih legend slovenskega avtošporta, ki so s svojo zgodbo soustvarili Pavšičevo knjigo. | Foto: WRC Croatia Romana Zrnec je ena od okoli štiridesetih legend slovenskega avtošporta, ki so s svojo zgodbo soustvarili Pavšičevo knjigo. Foto: WRC Croatia Kot drugi se tudi prva dama jugoslovanskega relija z veseljem spominja starih časov

"Moji spomini? Ne morem mimo številne publike, nasmejanih in srečnih obrazov, navijačev s transparenti na Hrušici, ko je pridišalo v kabino po dobrotah z žara. Tam bi se kar malo ustavila in zamrznila čas. Spomnim se tudi svojih premočenih staršev, ki so kljub močnemu nalivu na mostu nad Izolo navijali na vso moč. Čutila sem njihovo energijo, in to mi je dalo zaupanje, da sem bila do konca dirke še hitrejša," je povedala Romana Zrnec.

Utrinki s predstavitve

Fotogalerija
1 / 36

Foto: Uroš Modlic
Ne spreglejte