Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
3. 11. 2016,
6.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

4

Natisni članek

Global NCAP varnost avtomobilov

Četrtek, 3. 11. 2016, 6.15

6 let, 6 mesecev

Šokantna dvojna varnostna merila: en voznik bi umrl, drugi preživel #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

4

Medtem ko so novi avtomobili v Evropi deležni strogih in vse bolj ostrih varnostnih meril, v državah v razvoju prodajajo avtomobile brez ene same varnostne zvezdice. Ko trčita avtomobil s petimi in brez ene zvezdice, voznik v enem umre, v drugem pa iz vozila izstopi le z lažjimi poškodbami.

Turisti morajo biti v državah tretjega sveta pri najemu avtomobilov vsekakor previdni. | Foto: Global NCAP Turisti morajo biti v državah tretjega sveta pri najemu avtomobilov vsekakor previdni. Foto: Global NCAP

Trčila avtomobila iz ZDA in Mehike, dvojna varnostna merila so očitna

Varnostni inštitut Global NCAP je že večkrat opozoril na velike razlike v varnostnih standardih novih osebnih avtomobilov med posameznimi celinami in regijami. V Virginiji (ZDA) so prikazali čelno trčenje dveh avtomobilov, in sicer nissana verse iz ZDA in nissana tsuruja iz Mehike. Tsuru je avtomobil, ki izvira iz leta 1992 in je bil med letoma 2007 in 2012 udeležen v več kot štiri tisoč prometnih nesrečah s smrtnim izidom.

Na varnostnem testu Latin NCAP avtomobil ni dobil niti ene varnostne zvezdice, trčenje z verso (v ZDA je dobila pet varnostnih zvezdic) pa nazorno pokaže, zakaj.

Voznik mehiškega nissana ni imel možnosti

Skupna hitrost obeh avtomobilov je v času trčenja znašala 80 kilometrov na uro. Meritve iz lutk v vozilih so pokazale, da bi voznik mehiškega avtomobila skoraj zagotovo umrl, voznik v ameriškem avtomobilu pa bi jo odnesel le z lažjimi telesnimi poškodbami.

Avtomobilski proizvajalci namensko prodajajo varnostno zelo sporne avtomobile

Prikaz trčenja bi moral prepričati avtomobilske proizvajalce, da začnejo aktivneje izboljševati varnost vozil na globalni ravni in da ne smejo čakati le na sprejem teh direktiv v posameznih državah, je prepričan David Ward, generalni sekretar organizacije Global NCAP. Dodal je, da trčenje ni bilo uperjeno proti Nissanu, temveč vsem proizvajalcem, ki še vedno zavestno izdelujejo in prodajajo avtomobile brez ene same varnostne zvezdice. Taki avtomobili, ki so namenjeni za države v razvoju, serijsko nimajo niti osnovne voznikove zračne blazine.

"Zdi se mi nezaslišano, da proizvajalci izdelujejo vozila brez varnostne zvezdice. Renault je v Indiji začel prodajati model kwid, ki nima varnostnih blazin in ne dobi niti ene zvezdice. Ne razumem, da proizvajalci ne uporabijo vsaj osnovnih varnostnih standardov, ki so v Evropi na primer uveljavljeni že 20 let," je v sporočilu Global NCAP povedal Ward. 

Ne spreglejte