Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
1. 3. 2023,
7.12

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

32

Natisni članek

Petrol polnjenje električnih avtomobilov električni avtomobili

Sreda, 1. 3. 2023, 7.12

1 leto, 1 mesec

Javno polnjenje električnih avtomobilov

Šok za voznike? Danes se je podražila polnilna elektrika.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

32

Citroen C4 električna polnilnica | Javno polnjenje električnih avtomobilov je postalo še dražje. | Foto Gregor Pavšič

Javno polnjenje električnih avtomobilov je postalo še dražje.

Foto: Gregor Pavšič

Petrol je danes podražil javno polnjenje električnih avtomobilov v Sloveniji. Čeprav cene ostajajo ugodnejše od drugega največjega ponudnika, višji stroški še povečujejo smiselnost električnega avtomobila le ob večinskem polnjenju na domači vtičnici.

"Razmere na svetovnem trgu energije ostajajo volatilne in nepredvidljive. Da bi vam lahko še naprej zagotavljali brezskrbne električne poti, smo s 1. marcem spremenili naš cenik polnjenja električnih vozil v Sloveniji," so uporabnike električnih avtomobilov v Sloveniji obvestili pri Petrolu. Zadnjo podražitev polnjenja električnih avtomobilov so opravili lani 1. julija.

Najbolj so podražili uporabo klasičnih polnilnic z enosmernim tokom (AC). Cena za kilovatno uro (kWh) se je z 29 povzpela na 35 centov. Pri 50-kilovatnih "hitrih" polnilnicah se je cena za kWh povečala z 42 na 44 centov, uporabniki najzmogljivejših polnilnic z močjo nad 100 kilovati pa bodo namesto 66 zdaj plačali 69 centov za eno kWh električne energije.
Tesla model S plaid
Avtomoto 12 evrov za 100 km? Marsikoga bi kap, toda kaj je res? #foto

Mnogo avtomobilov predvsem pozimi porabi tudi 30 kWh elektrike na 100 kilometrov.  | Foto: Gregor Pavšič Mnogo avtomobilov predvsem pozimi porabi tudi 30 kWh elektrike na 100 kilometrov. Foto: Gregor Pavšič Koliko porabi vaš električni avtomobil? Ta podatek vse pomembnejši.

Pri polnilnicah AC bo ob povprečni porabi 18 kWh na 100 kilometrov strošek za 100 kilometrov dosega strošek znašal 6,3 evra, do zdaj je bilo tako polnjenje cenejše za dober evro. Pri polnjenju na 50-kilovatni polnilnici DC bo sto kilometrov ob omenjeni porabi stalo 7,9 evra. Strošek se kajpak ustrezno poveča, kadar je poraba višja.

Pozimi poraba večine električnih avtomobilov znaša vsaj okrog 25 kWh. V tem primeru bi javno polnjenje za sto kilometrov stalo že 8,7 evra (AC) in 11 evrov (DC). S podražitvami se tako še povečuje potreba po le manjšinskem deležu uporabe javnih polnilnic in pretežno domačem polnjenju – kdor seveda zanj sploh ima možnost.

Mnogo avtomobilov predvsem pozimi porabi tudi 30 kWh elektrike na 100 kilometrov. Pri razliki 10 kWh na 100 kilometrov je strošek take razdalje med avtomobili kar 3,5 evra v mestu in 4,4 evra ob avtocesti.

V mestu so polnilnice Gremo na elektriko dražje od Petrolovih, uporabnik plača tudi začetno pristojbino. | Foto: Gregor Pavšič V mestu so polnilnice Gremo na elektriko dražje od Petrolovih, uporabnik plača tudi začetno pristojbino. Foto: Gregor Pavšič

V treh letih je 100 kilometrov dražje za več kot en evro

Leta 2020 bi ob avtocesti na Petrolovi polnilnici DC 100 kilometrov dosega stalo še približno 6,7 evra – torej 1,2 evra manj kot zdaj.

Kljub podražitvi pa Petrolove polnilnice ostajajo cenejše od tistih v mreži Gremo na elektriko, za katero skrbi Elektro Ljubljana. Tam na polnilnici AC ena kWh stane 39 centov, na polnilnici DC pa 49 centov. Pri tem uporabniki tam plačajo še začetno pristojbino 50 centov (AC) oziroma en evro (DC).

Tudi javnim ponudnikom elektrike regulirana cena?

Pri Društvu e-mobilnost Slovenija (DEMS) so nedavno na pristojno ministrstvo naslovili pobudo, ki bi na javnih polnilnicah omogočilo ugodnejše cene.  

"Predlagamo shemo, da bi lahko komercialni ponudniki storitve polnjenja na svoji polnilni infrastrukturi kupovali regulirano ceno elektrike in s tem zagotavljali strokovno učinkovito ceno polnjenja za uporabnike ter s tem uravnotežili cenovne škarje med fosilnimi gorivi in elektriko," so zapisali pri DEMS.

Ne spreglejte