Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
8. 5. 2021,
23.53

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

Natisni članek

avtošport 2021 gorske dirke Aleš Prek

Sobota, 8. 5. 2021, 23.53

2 leti, 11 mesecev

Aleš Prek − prvi evropski avtomobilski prvak iz Slovenije

"Spet bom poskusil": prvi Slovenec, ki mu je to uspelo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19
Aleš Prek | Aleš Prek je še vedno edini slovenski avtomobilist, ki je uspel osvojiti naslov evropskega prvaka. | Foto Gregor Pavšič

Aleš Prek je še vedno edini slovenski avtomobilist, ki je uspel osvojiti naslov evropskega prvaka.

Foto: Gregor Pavšič

Aleš Prek je bil pred desetimi leti prvi slovenski avtomobilski evropski prvak, in sicer v gorsko-hitrostnih dirkah. Nekdanji odlični alpski smučar in že vrsto let tudi uspešen podjetnik se letos vrača v evropsko gorsko prvenstvo. Že konec prihodnjega tedna bo vozil na dirki v španskem Al Fitu.

Aleš Prek je bil nekoč odličen alpski smučar. Prebil se je do slovenske reprezentance B, nadaljnjo kariero mu je preprečila poškodba kolena. Med lovljenjem ravnotežja na belih strminah in bojem s strahom in osredotočenostjo v smuku je bil Prek tudi odličen slovenski tekmovalec v kartingu. Navdušil ga je oče Lojze, prav tako zelo uspešen voznik kartinga, ki je pred 40 leti v Jesolu dirkal tudi proti Ayrtonu Senni.

Njegov sin je bil osemkratni državni prvak v kartingu, nato se je usmeril v dirkanje z avtomobili. Zanimale so ga predvsem gorske dirke, in vrhunec se je zgodil leta 2011, ko mu je z mitsubishi lancerjem uspelo postati evropski prvak v gorskih dirkah v kategoriji avtomobilov. Takega rezultata slovenskemu dirkaču ni uspelo ponoviti, in tudi v tehnološko vse bolj razvitem (dragem) športu je take rezultate zelo težko ponoviti.

Spomin na evropski naslov bledi, čas je za vrnitev

Deset let pozneje se Prek spet vrača v Evropo, in sicer kar s svojo dolgoletno spremljevalko − hondo civic type-R. Osnovni razpis evropskega gorskega prvenstva je sicer še vedno enak; konkurenca je razdeljena v dve kategoriji, to so športni prototipi in klasični avtomobili. Med temi pa bi z lancerjem iz leta 2011 danes težko zmagoval.

Današnji prvi favoriti imajo močno predelane avtomobile, kljub temu pa dodatki v razpisu dajejo možnost tudi Slovencu z bolj skromno in dvokolesno gnano hondo.

Prek je hondo civic preizkusil na uvodni gorski dirki za DP v Tolminu, kjer je bil skupno kar drugi ter zanesljivo prvi v svoji diviziji. | Foto: Gregor Pavšič Prek je hondo civic preizkusil na uvodni gorski dirki za DP v Tolminu, kjer je bil skupno kar drugi ter zanesljivo prvi v svoji diviziji. Foto: Gregor Pavšič

Spomini na leto 2011, ko je Aleš Prek vozil še mitsubishi lancer EVO9. Naslov evropskega prvaka je potrdil prav na domači dirki v Ilirski Bistrici. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Spomini na leto 2011, ko je Aleš Prek vozil še mitsubishi lancer EVO9. Naslov evropskega prvaka je potrdil prav na domači dirki v Ilirski Bistrici. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Najprej v Španijo, ob koncu sezone tudi dirka za EP v Sloveniji

"Leto 2011 je bilo zelo stresno, in to z dirke na dirko. Toda bilo je tudi zelo lepo. Dosegli smo velik uspeh. Minilo pa je že deset let, in tudi takšen rezultat se pozabi, zato sem si zaželel vrnitve. Rad bi se boril za visoka mesta," pravi Prek, ki bo konec tedna dirkal na tradicionalni dirki za EP v Španiji. Evropsko prvenstvo se je sicer ta konec tedna začelo na Portugalskem, nato si bodo v kar hitrem ritmu sledile dirke v preostalih evropskih državah. Skupaj bo predvidoma na sporedu devet dirk, predzadnja tudi v Ilirski Bistrici.

Španska dirka v Al Fitu poteka na 5.350 metrov dolgi progi, ki ima 319 višinskih metrov razlike, povprečni naklon pa je slabih šest odstotkov. Na njej bodo vozili tri uradne treninge in tri uradne tekmovalne vožnje.

V skupni razvrstitvi kategorije I za avtomobile se bo Prek s hondo sicer težko potegoval za vrh. Zato pa razpis evropskega prvenstva pozna tudi točkovanje "FIA best performer", ki nagrajuje voznika z največ osvojenimi točkami znotraj kategorije (točke, pridobljene za uvrstitev v enim od petih tekmovalnih razredov), ob tem pa svoje zmagovalce dobi tudi vseh pet tekmovalnih skupin znotraj kategorije.

 

Ne spreglejte