Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
15. 11. 2015,
1.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Emirates Airbus

Nedelja, 15. 11. 2015, 1.52

8 let

Slovenskemu pilotu bodo zaupali letalo z rekordnim številom potnikov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Družba Emirates je pri svojem novem airbusu A380 odstranila prvi razred in del poslovnega razreda ter tako na letalo postavila rekordnih 619 sedežev. Na letalu bodo delali tudi slovenski piloti.

Dodatnih 98 sedežev za največje potniško letalo na svetu

Letalski prevoznik Emirates iz Dubaja je prav med tamkajšnjim letalskim mitingom prevzel že 68. airbus A380, torej največje in najhitrejše potniško letalo na svetu. Airbus je v Dubaj priletel iz Hamburga, tam pa si je letalo, ki je postavilo nove mejnike svetovne letalske industrije, ogledalo okrog 18 tisoč obiskovalcev.

Na prvi pogled gre za klasični A380, torej 72 metrov dolgo letalo z razponom prek kril skoraj 80 metrov. Posebnost letala je nova razporeditev sedežev, saj so pri Emirates umaknili prvi razred in v letalu ohranili le še poslovni ter ekonomski razred. Ker so se iz letala poslovili vsi luksuzni sedeži prvega razreda, prav tako pa so tudi poslovni razred zmanjšali za 18 sedežev, so v letalu pridobili prostor za kar 13 dodatnih vrst ekonomskega razreda in dodatnih 98 sedežev.

Skupno bo dubajski airbus A380 lahko peljal rekordnih 615 potnikov. Od tega bo 58 sedežev, ki jim je mogoče naslonjalo zravnati v ravno dno, v poslovnem razredu v prvem nadstropju. Tam bo tudi 120 sedežev ekonomskega razreda, ostalih 437 pa v spodnjem delu letala.

Za krmilom tudi nekdanji pilot Adrie Airways, na airbusu A380 letijo že štirje Slovenci

Emirates bodo prvi polet s tem airbusom opravili 1. decembra iz Dubaja v Kopenhagen na Danskem, letalo pa bodo uporabili tudi za polete v Bangkok. Med člani posadke na letalu z rekordnim številom potnikov bo tudi slovenski pilot Miha Brumen, ki na airbusu A380 sicer opravlja vlogo kopilota.

34-letni Ljubljančan se je po opravljeni ustrezni smeri na strojni fakulteti zaposlil pri slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways, kjer je začel delati leta 2007, lani pa se je po dveh letih čakanja na povabilo na selekcijo pridružil družbi Emirates.

Po sedmih letih letenja na airbusu A320, s katerim je naletel okrog tri tisoč ur, je opravil tako imenovani "type rating" tudi za največji airbus.

Na airbusu A380 pri Emirates poleg kapitana Igorja Vugrinca zdaj letijo skupno še trije slovenski kopiloti. Poleg Brumna bodo tako lahko na tej novi različici letala delali tudi ostali.

Težnja po dodatnih sedežih, ki zvišuje dobiček vsakega leta, je sicer prisotna pri vseh največjih letalskih prevoznikov, širitev ekonomskega razreda pa odpira vprašanje udobja za potnike in tudi obremenitve za letalsko posadko stevardes in stevardov.

Z airbusi A380 so prepeljali že več kot 47 milijonov potnikov

Emirates so bili prvi letalski prevoznik, ki je pri Airbusu naročil in prevzel največje letalo A380 in je danes prevoznik z največjo floto tega letala. Do zdaj so njihovi A380 prepeljali več kot 47 milijonov potnikov, opravili 52 tisoč povratnih letov in preleteli več kot 700 milijonov kilometrov. Poleg obstoječih 68 airbusov A380 imajo Dubajčani naročeni še dodatnih 72 letal tega tipa.

Ne spreglejte