SiolNET. Avtomoto Novice
1,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Slovenska vinjeta: med drago Italijo in poceni vzhodom

Plačali vinjeto in cestnino, kje je vožnja najdražja?

1,85

termometer

Dars omejitev avtocesta
Slovenska vinjeta bo tudi prihodnje leto stala 110 evrov, na Darsu jo bodo začeli prodajati 1. decembra. Foto: Gregor Pavšič

Celoletne vinjete so v Sloveniji ugodne, za tranzitne turiste pa so kilometri slovenskih avtocest zelo dragi. Kilometer jih stane štiri cente, na Madžarskem dva, v Romuniji le še tretjino centa. Še višje pa so cene na Hrvaškem in predvsem v Italiji, kjer poznajo še klasični cestninski sistem.

Potem ko smo z avtomobilom opravili pot iz Slovenije prek Madžarske do Romunije in nato skozi Bolgarijo, Srbijo in Hrvaško nazaj domov, je bil zanimiv pogled v stroške za cestnine in vinjete. Kot smo poročali že včeraj, je bilo mogoče v večini omenjenih držav kupiti že elektronsko vinjeto. Klasično cestninjenje, kjer torej plačamo znesek glede na prevoženo razdaljo, poznajo Srbi in Hrvati. Na naši poti bi bil en kilometer najdražji na Hrvaškem, daleč najcenejši pa v Romuniji.

elektronska vinjeta Avtomoto Listek ali PDF namesto nalepke? E-vinjeta v Sloveniji ni izključena.
Spodnji pregled prikazuje strošek kratkotrajne vinjete oziroma cestnine za hipotetičnega voznika, ki bi (kot na primer turist, poslovni potnik …) potoval prek spodnjih držav.

 

Relacija:

Razdalja:

Cena vinjete/cestnine:

Cena na kilometer?

Slovenija

Koper-Pince

315 km

15 EUR

0,047 EUR

Madžarska

Pince-meja z Romunijo (Szeged)

446 km

10,6 EUR

0,023 EUR

Romunija

Meja z Madžarsko-Constanta

911 km

3 EUR

0,003 EUR

Bolgarija

Meja z Romunijo-meja s Srbijo (Dmitrovrad)

655 km

8 EUR

0,01 EUR

Srbija

Dmitrovgrad-Ruma

450 km

11,5 EUR

0,02 EUR

Hrvaška

Meja s Srbijo-Bregana

307 km

20,13 EUR

0,06 EUR

Vinjete cestnine na kilometer Foto: Gregor Pavšič

Transfagaran Romunija Avtomoto Tisoč kilometrov iz Ljubljane: burno ozadje te slavne ceste #video

Primerjava s tujino: še mnogo dražji so kilometri v Italiji

Med temi državami je torej posamezni kilometer najdražji na Hrvaškem (6,5 centa) in v Sloveniji (4,7 centa), dokaj visok je tudi na Madžarskem (2,3 centa). Daleč najcenejše se je voziti po cestah v Romuniji, kjer stane kilometer komaj 0,03 centa. Poudariti je sicer treba, da avtocest v Romuniji in Bolgariji ni zelo veliko in da znesek vinjete upošteva tudi vožnjo po drugih cestah. Toda kdor bi potoval prek teh držav, bi jo moral plačati.

V naši neposredni soseščini je sicer kilometer še dražji v Italiji. Od Trsta do Milana (430 kilometrov) bi za cestnino plačali dobrih 41 evrov, kar je 9,6 centa na prevoženi kilometer.

V Avstriji bi za pot od predora Karavanke do avstrijsko-češke meje na poti proti Brnu (447 kilometrov) plačali dva centa na prevoženi kilometer.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin