Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2024,
16.41

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Natisni članek

tovorna vozila cestnina predor Karavanke

Sreda, 26. 6. 2024, 16.41

3 mesece

Julija podražitev predora Karavanke za tovornjake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Zaprt predor Karavanke | Pravno podlago za uskladitev cestnine za uporabo cestnega predora Karavanke daje zakon o cestninjenju. | Foto promet.si

Pravno podlago za uskladitev cestnine za uporabo cestnega predora Karavanke daje zakon o cestninjenju.

Foto: promet.si

Vlada je danes izdala spremenjeno uredbo o cestnini za uporabo cestnega predora Karavanke, po kateri se bo vožnja skozi predor za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone s 15. julijem podražila za 6,8 odstotka. Gre za uskladitev z rastjo cen življenjskih potrebščin v času od leta 2018, ko se je uporaba predora nazadnje uskladila z inflacijo.

Za cestninski razred R2, to so motorna vozila nad 3,5 tone z dvema osema, se bo vožnja skozi predor Karavanke podražila s 4,22 evra na 4,51 evra. Za cestninski razred R3 se bo cena zvišala s 4,69 evra na 5,01 evra, za cestninski razred R4 pa z 9,38 evra na 10,01 evra. Vsi zneski so brez 22-odstotnega davka na dodano vrednost, so po seji vlade sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Višina cestnine se ni spreminjala od leta 2018 

Pravno podlago za uskladitev cestnine za uporabo cestnega predora Karavanke daje zakon o cestninjenju, so pojasnili. Ta določa uskladitev višine cestnine za uporabo cestninskih cest za vozila nad 3,5 tone z inflacijo, če rast cen življenjskih potrebščin v Sloveniji v preteklem letu v primerjavi z letom pred tem preseže indeks 100. Lani je bil ta pogoj izpolnjen, višina cestnine pa se od leta 2018 ni spreminjala.

Hkrati s cestnino za uporabo cestnega predora Karavanke se bo prav tako za 6,8 odstotka zvišala tudi infrastrukturna pristojbina za vožnjo vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone po ostalih cestninskih cestah.

karavanke
Novice Karavanke vendarle odprli. To se je zgodilo.
Karavanke
Novice Predor Karavanke končno uradno prebit. Kdaj bo stekel promet? #foto #video
Karavanke
Novice Na avstrijski strani Karavank rešili podhlajenega 14-letnega Sirca: v gorah ostal sam
predor Karavanke, predor, cev
Novice Prebili drugo cev predora Karavanke
Ne spreglejte