SiolNET. Avtomoto Novice
5,06

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Slovenci ob meji gorivo že leta raje točijo v Avstriji #video

5,06

termometer

Toliko, kot moramo za gorivo odšteti po podražitvi, nismo plačevali že tri leta. Za 50-litrski rezervoar bencina je treba odšteti 1,5 evra več, za poln rezervoar dizelskega goriva pa 2,15 evra več. Slovenci ob meji zato že leta prisegajo na avstrijske črpalke.

"Naredila sem si izračun. Za stroške avtomobila, ki smo ga imeli, torej passata karavana, se lahko sedemkrat na leto peljem zastonj z vlakom do Kopra ali pa dva meseca s taksijem iz Tezna v mesto in nato domov," je povedala Veronika Veselak, ena od mimoidočih v Mariboru, ki pravi, da avtomobila ni mogla več vzdrževati.

Manj kot kilometer čez mejo je zgodba precej drugačna. Tam na bencinski črpalki stojijo avtomobili s slovenskimi registrskimi tablicami, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

"Večina je iz zaledja, okolice Šentilja, prihajajo tudi iz Maribora in tisti, ki delajo v Avstriji," je povedal Mirko Brezovšek, lastnik bencinske črpalke Shell v Špilju v Avstriji.

gorivo OMV Avtomoto Gorivo ni bilo tako drago že več kot tri leta #infografika

Prihranek v Avstriji od pet do deset evrov na rezervoar

Cena goriva je precej nižja, prihranek za poln rezervoar goriva pa znaša tudi od pet do deset evrov. "To je sedem, osem evrov. Na mesečni ravni je to 30, 40 evrov, kar je že kar velika razlika," je komentiral Dario Kraner. A izračun se izide, dokler se v Avstrijo zgolj zaradi bencina ne vozite več kot deset kilometrov v eno smer.

Številni Slovenci na avstrijskih črpalkah ne skrivajo, da goriva v Sloveniji namenoma ne točijo že leta.

"Veste, kdaj sem nazadnje točil v Sloveniji? Leta 2004, 2008, takrat je bila nafta cenejša in so oni gorivo točili pri nas. Zdaj pa je obratno," je povedal Janez Vrtin.

Čez mejo se lahko cene goriva podražijo enkrat na dan, to je ob 12. uri, Znižajo jih lahko tudi večkrat na dan."Cene v Avstriji se oblikujejo pretežno po borznih cenah, kar pa zadeva Slovenijo, mi ni jasno, zakaj je tako. V Avstriji cene upadajo, v Sloveniji pa se dražijo. Ni logike, sploh ne vem, po kakšnem sistemu cene dražijo," je povedal lastnik črpalke.

Komentarji

9

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • SiByte / 09.10.2018. ob 20:58 +8 0

  @ZVERINA: Ta črpalka je takoj čez stari mejni prehod v Šentilju in imajo zmeraj takšne cene tako kot večina črpalk tik ob meji in na avtocestah, bencin cenejši (ne velik) dizel precej dražji. Se zapelješ kilometer više in tankaš velik cenej. Danes dopoldan sem tam točil dizel za 1,20€/l.

  +8 0
 • SiByte / 09.10.2018. ob 20:35 +6 0

  Letos pri nas tankal 1x pa še to za 5€, da sem brez tveganja prišel v Avstrijo. Drugače pa v zadnjih 5ih letih nisem tankal pri nas več kot 5x. Samo takrat ko je res sila pa še takrat minimalno.

  +6 0
 • Rudnik12 / 09.10.2018. ob 22:38 +6 - 1

  Drzava ze pobira davke za svoje potrebe. Drugace ne zna. Kje pa je zdravstvena reforma? Do kdaj bo sarec samo igral in blefiral?Ljudstvo mu pa naseda. Se zlasti pa mediji.

  +6 - 1
delitve: 64
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin