SiolNET. Avtomoto Novice
1,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci in avto: novi podatki, kako odvisni smo od njih

1,48

termometer

promet pešci
Foto: Gregor Pavšič

Podatki statističnega urada izpostavljajo veliko odvisnost Slovencev od prevozov z avtomobili, v povprečju dnevno malo prevoženih kilometrov in izjemno nizko uporabo javnega prometa.

Ob Evropskem tednu mobilnosti želi Evropa spodbujati bolj učinkovito uporabo vseh prevoznih sredstev in kombinacijo različnih načinov pri vsakodnevni mobilnosti. V Sloveniji takega trenda še ni zaznati. V povprečju uporabljamo le eno obliko mobilnosti in še naprej prevladuje predvsem avtomobil, kažejo podatki slovenskega statističnega urada za leto 2017.

Brez osebnega avtomobila ni slovenske mobilnosti

Slovenija kot država z razpršenim prebivalstvom še naprej z velikim številom lastniških avtomobilov. Leta 2017 je bil avtomobil glavno prevozno sredstvo na kar 68 odstotkih vseh poti. V Sloveniji je registriranih 1,1 milijona osebnih avtomobilov, kar pomeni dva na tri Slovence oziroma Slovenke, ki so stari vsaj 18 let.

Stopnja zasedenosti vozila je 1,7, v dveh tretjinah je namreč avtomobil uporabljala le ena oseba.

surs podatki Foto: surs

Ali se peljemo z avtom ali pa hodimo, kaj pa javni prevoz?

Medtem ko Slovenci zaradi razpršenosti naselij in prebivalstva v povprečju zelo malo uporabljamo javni prevoz, precej pogosteje pešačimo. Za avtomobilom je namreč hoja druga najbolj razširjena oblika mobilnosti, in sicer za 21 odstotkov vseh opravljenih poti. Tudi kolesarjenje je v povprečju pogostejše kot ena izmed oblik javnega prevoza (vlak, avtobus).

Toda Slovenci se peš odpravimo le na kratke razdalje, prehodim največ en kilometer. V drugih primerih je bil najpogosteje izbran avtomobil. Javni prevoz v povprečju največkrat uporabimo za razdalje od 20 do 30 kilometrov.

Osnovni kazalniki mobilnosti v Sloveniji leta 2017

 

Vsi dnevi

Delovni dan

Nedelovni dan

Število poti na osebo na dan

3,2

3,3

2,7

Povprečna razdalja na pot (km)

13

12

17

Povprečni potovalni čas na osebo (min)

76

75

78

Stopnja zasedenosti osebnih avtov

1,7

1,5

2,2

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin