Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

tarraco seat el born Seat

Petek, 29. 3. 2019, 4.00

5 let

Slovenska predstavitev: seat tarraco

Nizki štart, a stavijo na preverjen recept #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Seat je v Slovenijo pripeljal še svoj tretji SUV-model, ki bo skupaj z manjšima bratoma prevzel skoraj polovico prodaje znamke. Čeprav so Španci pred kratkim predstavili električni koncept el born, nanj za zdaj ne računajo resno, saj pri uvozniku težko pričakujejo predvsem novo generacijo leona. Če imajo pri slovenskem Volkswagnu že v prihodnjem letu velike načrte s svojimi električnimi vozili, so pri Seatu nekoliko bolj zadržani.

Segment večjih športnih terenecev bo do leta 2025 zrasel za 40 odstotkov. | Foto: Gašper Pirman Segment večjih športnih terenecev bo do leta 2025 zrasel za 40 odstotkov. Foto: Gašper Pirman

 

 

 

 

 

 

 

Koncept el born, ki ga je Seat pokazal na avtosalonu v Sloveniji, pri nas v prihodnjem letu še ne bo igral pomembnejše vloge. | Foto: Gregor Pavšič Koncept el born, ki ga je Seat pokazal na avtosalonu v Sloveniji, pri nas v prihodnjem letu še ne bo igral pomembnejše vloge. Foto: Gregor Pavšič

Pred avtomobilsko industrijo so velike spremembe

Čeprav Seat ni med največjimi znamkami v Sloveniji, so v zadnjih letih lepo stopnjevali svojo rast. V zadnjih petih letih so za 82 odstotkov povečali število dobavljenih avtomobilov, v letošnjem letu pa želijo prodati približno 2.800 avtomobilov. "Želimo si večjo podporo tovarne. Tudi majhne države so pomembne," je na predstavitvi tarraca povedala Simona Mavsar, direktorica družbe Seat Slovenija, ki bi ob večjemu številu dostavljenih avtomobilov zlahka prodala še kar nekaj modelov več.

"Uradnega časovnega okvira, kdaj bo k nam prišel el born, nimamo. Prvi naš električni avtomobil bo mii, ki bo na ceste zapeljal sredi prihodnjega leta. Tudi zato se za zdaj pripravljamo na prihod električnih vozil, a ne vemo točno, kako se bo v prihodnjih nekaj letih avtomobilski trg obrnil," je trenutni status quo v avtomobilski industriji komentirala Mavsarjeva.

Njihova prodaja bo še nekaj let večinoma slonela na običajnih avtomobilih, med njimi bo seveda velik poudarek na SUV-modelih. V letošnjem letu bo imel trojec arona, ateca in novi tarraco pomembno vlogo pri dvigovanju prodajnih številk. Od 2.800 prodanih avtomobilov bo 1.100 crossoverjev, segment, v katerem nastopa tarraco, pa bo do leta 2025 zrasel za 40 odstotkov.

 

Avtomoto Seatov adut, ki želi prekiniti prevlado Škode #video

Leon bo še vedno velik igralec

"Infrastrukturo imamo pripravljeno. Ob prenovi salonov smo poskrbeli za vgradnjo polnilnic, a sprva ne pričakujemo večjega deleža električnih avtomobilov. Za to ni pripravljena niti slovenska infrastruktura." Poleg električnega modela mii bo ob koncu prihodnjega leta na ceste zapeljal še priključni hibrid tarraco.

"Prav tako ne vemo, kakšno število električnih avtomobilov nam bo ponudila tovarna. Mogoče bodo prve količine dobile prodajno močnejše države. Vsekakor gre za enačbo s precej neznankami. Moramo iti korak za korakom. Mislim, da nihče, ne samo v Sloveniji, ne ve, kaj se bo dogajalo na trgu v prihodnjih petih letih. Ugibanja, kaj se bo dogajalo v prihodnosti, so se pred dvema letoma močno razlikovala od današnjih in verjetno se bodo tudi tista čez dve leti."

Pri Seatu veliko težje pričakujejo novo generacijo leona, ki bo predstavljena na avtosalonu v Frankfurtu in na slovenske ceste zapeljala v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Prtljažnik ima 760 litrov, kupec pa se lahko odloči tudi za dodatno tretjo vrsto sedežev. | Foto: Gašper Pirman Prtljažnik ima 760 litrov, kupec pa se lahko odloči tudi za dodatno tretjo vrsto sedežev. Foto: Gašper Pirman

Paradni konj znamke

Prostorna in svetla potniška kabina. Digitalni merilniki so serijski. | Foto: Gašper Pirman Prostorna in svetla potniška kabina. Digitalni merilniki so serijski. Foto: Gašper Pirman Kot že omenjeno, je tarraco tretji SUV znamke in hkrati največji član Seatove družine športnih terencev. Tarraco v hitro rastoči segment prinaša nekaj španskega temperamenta in se z nekaterimi potezami želi razlikovati od obeh koncernskih bratov. Ker smo večino novosti spoznali že na mednarodni predstavitvi v Barceloni, bomo tokrat nekoliko krajši.

Motorno paleto sestavljajo štirje motorji. Osnovni 1,5-litrski bencinski TSI s 110 kilovati, dvolitrski TSI s 140 kilovati in dvolitrski TDI s 110 ali 140 kilovati. Štirikolesni pogon je na voljo izključno s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Ker gre za večji SUV, kupci ne bodo iskali slabše opremljenih in cenejših različic. Osnovni paket style je sicer že lepo opremljen, a večina kupcev se bo odločila za dražji in nekoliko prestižnejši paket xcellence. Prav tako bo velika večina posegla po dizelskem motorju, približno polovica kupcev pa se bo odločila za štirikolesni pogon. Pri znamki bodo torej prodajali predvsem dražje izvedenke, kar je za znamko odlična popotnica za naprej.

  Dolžina (mm) Medosna razdalja (mm) Velikost prtljažnika (l)
Seat tarraco 4.730 2.790 760
Škoda kodiaq 4.697 2.791 720
Volkswagen tiguan allspace 4.701 2.787 760

Štirikolesno gnani tarraco ima možnost šestih voznih profilov. | Foto: Gašper Pirman Štirikolesno gnani tarraco ima možnost šestih voznih profilov. Foto: Gašper Pirman

Od 28 tisočakov dalje

Za najžlahtenjšega seata bo treba pripraviti vsaj 28 tisoč evrov. Za enako pogonsko kombinacijo (1.5 TSI) s paketom xcellence bo treba doplačati 3.500 evrov. Cene za dizelsko gnanega tarraca se začnejo pri 30 tisočakih in končajo pri skoraj 40 tisoč evrih. Na voljo je tudi različica s sedmimi sedeži, za katero je treba doplačati 750 evrov.

Ne spreglejte