Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 3. 2014,
9.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tesla

Ponedeljek, 10. 3. 2014, 9.28

7 let, 12 mesecev

S čim se hitreje obogati: se bolj splača kupiti električno teslo S ali za 100 tisoč evrov delnic Tesle?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če imate na voljo sto tisoč evrov, ali bi se vam za ta denar bolj splačalo kupiti električni avto tesla S ali je boljša naložba nakup delnic tega ameriškega avtomobilskega podjetja?

V enem letu delnica poletela z 39 na 252 dolarjev

Odgovora na hipotetično vprašanje iz uvoda, kam vložiti sto tisočakov, danes ne poznajo niti finančni in borzni strokovnjaki. Enotni so si le v tem, da je podjetje Tesla eno od najbolj vročih imen v avtomobilskem in svetovnem gospodarstvu. Tudi infrastrukturni minister Samo Omerzel je prejšnji teden napovedal, da je cilj Slovenije, naj ima vsaka družina drugi avto, ki naj bo na električni pogon.

Pred enim letom je bila delnica ameriškega podjetja Tesla Motors, ki oblikuje, izdeluje in prodaja električne avte, vredna 39 dolarjev. Ob koncu trgovanja prejšnji teden je bila vredna 252 ameriških dolarjev. Samo letos je vrednost delnice narasla za sto ameriških dolarjev oziroma 66 odstotkov.

Najbolj optimistični borzni analitiki delnici napovedujejo vrednost 320 ameriških dolarjev.

Delnico v nebo poganjata Apple in Panasonic

Čeprav so vrednost delnice letos nižale novice o požarih na treh teslah S, so nato cene poletele v nebo ob novici, da se je soustanovitelj Tesle Elon Musk srečal z vodilnimi predstavniki Appla za prevzeme, vesti o nameravani širitvi na Kitajsko ter ob napovedi gradnje tovarne baterij, vredne pet milijard ameriških dolarjev, s Panasonicom.

Bo podjetje Tesla leta 2020 letno prodalo že pol milijona električnih vozil?

Vodstvo družbe Tesla Motors tudi obljublja svoj tretji električni model s ceno okrog 30 tisoč evrov, ki naj bi že bil namenjen širokemu krogu kupcev. Ta model z delovnim imenom model E prihaja na trg leta 2016, Tesla pa naj bi z njim in novo tovarno baterij leta 2020 na letni ravni že prodal pol milijona električnih vozil.

Tesla seveda potrebuje tako optimistične napovedi, da privablja vlagatelje in zbira potreben finančni kapital. Številni analitiki vseeno opozarjajo, da je cena delnice pretirana za zdajšnji obseg proizvodnje in prodaje podjetja. Tesla je lani prodala 22 tisoč vozil, a je z ocenjeno vrednostjo 30 milijard ameriških dolarjev že vredna polovico toliko kot avtomobilska velikana Ford in General Motors.

Tržna kapitalizacija družbe Tesla je trenutno že vredna več kot Audi.

Eksplozija tečajev delnic

Kateri pa so avtomobilski proizvajalci, ki so v letu 2013 najbolj zvišali vrednosti delnic? Visoko na prvem mestu je ameriški Tesla Motors, vrednost njegovih delnic je eksplodirala za 359 odstotkov.

Prav tako se je močno zvišala vrednost delnic japonske Mazde, ki je svoje delničarje razveselila z 213-odstotnim enoletnim donosom.

Delnice francoskega Peugeota so porasle za 73 odstotkov, Toyotine za 60 odstotkov, lestvico najuspešnejših pet pa s 57-odstotnim letnim donosom sklene italijanski avtomobilski koncern Fiat.

"Rast prodaje novih avtomobilov v ZDA, ki je tudi dober pokazatelj globalnih smernic, se bo po napovedih letos nadaljevala, vendar nekoliko počasneje kot v zadnjih štirih letih. Vse večje zaupanje potrošnikov bi v tem letu lahko tudi evropskemu trgu pomagalo končati šestletni niz upada prodaje," napoveduje Tina Orzan iz borznoposredniške hiše Alta Invest.

V ZDA najboljša nakupna priložnost GM, v Evropi BMW

Orzanova kot nakupno priložnost znotraj avtomobilske industrije slovenskim vlagateljem svetuje nakup delnic ameriškega General Motorsa, v Evropi pa največ priložnosti za rast pripisuje delnicam bavarskega BMW.

Med slovenskimi podjetji, ki so dobavitelji svetovnih avtomobilističnih podjetij, je letos borzna zvezda novogoriška Letrika.

Zaradi spopada za njen prevzem, v igro se je vključil tudi Kolektor iz Spodnje Idrije, je vrednost delnice letos zrasla že za več kot 40 odstotkov.

Ne spreglejte