Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
29. 1. 2015,
8.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Revoz Renault Smart

Četrtek, 29. 1. 2015, 8.53

8 let

Revoz želi na pota stare slave, izdelovali bodo tudi električnega smarta

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Leto 2014 je bilo za avtomobilsko tovarno Revoz prelomno. Končali so gigantsko investicijo v projekt Edison in začeli izdelovati dva povsem nova modela . Zabeležili so 25-odsotno rast proizvodnje.

V Revozu so lani naredil 25-odstotkov več avtomobilov

Predsednik uprave Revoza Patrice Haettel je na predstavitvi poslovanja slovenske avtomobilske tovarne uvodoma izpostavil lansko rast proizvodnje in uspešen konec velikega naložbenega projekta, ki se je končal aprila s poskusnim zagonom proizvodne linije novega twinga:

"Glede rezultatov leta 2014 … V Revozu smo izdelali 118.578 vozil, kar predstavlja okoli 25 odstotkov več kot lani. Z začasno polovično nočno izmeno smo zagotovili zadostne količine novega twinga za uspešno splovitev modela na številnih trgih. V začetku januarja pa smo dobili nova predvidevanja glede prodaje tega modela, zato smo morali prilagoditi obseg proizvodnje. Odločili smo se, da bomo to začasno polovično nočno izmeno ukinili."

Prilagodljivost tovarne je v današnjem času ključna

Pri tem prvi mož Revoza izpostavlja, da je določeno število napotenih delavcev ob redno zaposlenih pomembno zaradi zagotavljanja konkurenčnosti. Da je proizvodnja oziroma tovarna lahko konkurenčna, mora biti prilagodljiva, tako navzgor kot tudi navzdol. To je glavni razlog, da so v Revozu zaposlili tudi napotene delavce.

Glede napovedi za leto 2015 v Revozu ob novih predvidevanjih prodaje twinga pričakujejo 15-odstotno rast proizvodnje, ki jo bodo lahko izpeljali v dveh delovnih izmenah.

V tem trenutku na proizvodnih linijah sodobne tovarne v Novem mestu naredijo več twingov kot pa smartov forfour, a Patrice Haettel poudarja: "V proizvodnem razmerju danes tretjino obsega smart, dve tretjini pa twingo, a že jutri je lahko ta delež drugačen, saj je pač treba vedeti, da se tovarna v celoti prilagaja povpraševanju na trgu.

Investicije se nadaljujejo: proizvodne linije pripravljajo na električnega smarta

V Revozu se že pripravljajo na proizvodnjo nove, električne različice smarta, pa tudi na vgradnjo samodejnega menjalnika z dvema sklopkama tako pri twingu kot pri smartu. Iz Novega mesta bo v svet zapeljalo tudi nekaj omejenih serij vozil, ki ne bodo namenjena zgolj evropskemu trgu, temveč tudi nekaterim drugim po svetu.

V Revozu si seveda znova želijo uvrstitve v sam vrh kakovosti tovarn znotraj skupine Renault, na kar pomembno vpliva predvsem kakovost izdelave.

"Povratne informacije iz prodaje glede twinga kažejo, da je raven kakovosti izdelave zelo dobra in da je twingo enako kakovostno izdelan, kot je bil recimo twingo II pred njim," je kakovost dela ovrednotil glavni stratega te naše mega tovarne.

Tovarna je zmožna narediti skoraj četrt milijona vozli na leto. Zdaj jih naredi več kot pol manj …

V Novem mestu so lani naredili 118.578 avtomobilov, 85 odstotkov so jih izvozili. Kljub temu pa je ta številka glede na polne proizvodne zmogljivosti tovarne, ki lahko v enem letu na ceste pošlje tudi več kot 240 tisoč avtomobilov, še vedno razmeroma skromna.

Glede izkoristka potenciala proizvodnih linij Patrice Haettel pojasnjuje: "Težko rečemo, kdaj bomo dosegli to polno zmogljivost proizvodnje naše tovarne. Kot že rečeno, smo popolnoma podrejeni povpraševanju na trgu. Glede novega twinga zdaj vidimo, kakšno je stanje. Na odzive o uspešnosti smarta še čakamo, ker so prva prava naročila zanj prihajala šele decembra. Ali bomo lahko dobili še kakšen nov model, je že druga zgodba, pomembno je predvsem to, da Revoz ponovno najde tisto svojo konkurenčnost, po kateri je bil znan. To pa mu lahko zagotovi tudi nove projekte."

Glede na dejstvo, da je v skupini Renault tudi močan azijski igralec Nissan, se morda lahko zgodi, da bi v Novem mestu izdelovali tudi kakšen model te znamke?

"Prezgodaj je, da bi to lahko rekli. A omenili smo fleksibilnost. Danes imamo v Revozu tak proizvodni proces, da lahko proizvajamo tudi več modelov hkrati na različnih konstrukcijskih osnovah," pove Francoz, ki vodi novomeško tovarno.

Francoski dolenjec twingo se bori s konkurenco in prodajnim padcem v celotnem segmentu

Glede prodaje novega twinga vseeno ne gre čutiti nekega pretiranega optimizma, čeprav je po objavljenih podatkih, ki nam jih je predstavil Renault, najbolj prodajani avtomobil v svojem segmentu, razredu mestnih malčkov. Zato se seveda postavlja vprašanje, kje je vzrok, da povpraševanje trga ni tako zelo prepričljivo.

Predsednik uprave Revoza Patrice Haettel ni zaskrbljen: "Ni nekega trga, na katerem bi beležili resen padec prodaje twinga. Gre bolj za trend celotnega segmenta, saj je v tem razredu prodaja z desetih odstotkov padla na osem odstotkov, in to se seveda pozna. V istem obdobju so na trg prišli tudi konkurenti, zato teh proizvodnih količin nismo mogli držati. Ni pa nekih negativnih novic glede twinga, saj je zanj bila predvidena proizvodnja v dveh izmenah. Še vedno je najbolj prodajan avtomobil v svojem segmentu."

Ne spreglejte