Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
11. 1. 2017,
7.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

2

Natisni članek

Renault

Sreda, 11. 1. 2017, 7.27

6 let, 6 mesecev

Renault pred rojstvom nove alpine, slovo originala iz Slovenije

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

2

Renault obuja spomin na legendarne športne avtomobile Alpine izpred 40 let in več. Čez nekaj dni bodo predvidoma razkrili serijsko novodobno alpine A120, ki bo kot pravi športnik stala okrog 60 tisoč evrov. Na drugi strani so slovensko alpine A110, znameniti modri avtomobil iz 70. let, prodali v Nemčijo.

Carlos Ghosn, predsednik Renaulta, je lani v Monte Carlu predstavil študijo novodobne renault alpine. Francoski avtomobilski proizvajalec želi s tem avtomobilom, ki ga bodo letos vendarle začeli uradno prodajati in bo predvidoma stal okrog 60 tisoč evrov, zmanjšati razkorak do znamk premium razreda. | Foto: Reuters Carlos Ghosn, predsednik Renaulta, je lani v Monte Carlu predstavil študijo novodobne renault alpine. Francoski avtomobilski proizvajalec želi s tem avtomobilom, ki ga bodo letos vendarle začeli uradno prodajati in bo predvidoma stal okrog 60 tisoč evrov, zmanjšati razkorak do znamk premium razreda. Foto: Reuters

Renaulti, ki so pisali zgodovino v svetu in v Sloveniji: vozili smo jih na 92-letnem ovalu


Zakriti serijski modeli Renaultovega športnega avtomobila. V prvi omejeni seriji jih bodo naredili 1.955. | Foto: Renault Zakriti serijski modeli Renaultovega športnega avtomobila. V prvi omejeni seriji jih bodo naredili 1.955. Foto: Renault Renault že nekaj let napoveduje reinkarnacijo znamenitega športnega modela alpine iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja. Avtomobil je med letoma 1961 in 1977 izdeloval francoski proizvajalec športnih avtomobilov Alpine, z modelom A110 pa so se takrat izkazali tudi na več relijih svetovnega prvenstva. Zmagali so na šestih, leta 1973 so v Monte Carlu slavili celo trojno zmago. Tega leta je podjetje Alpine tudi kupil Renault.

Originalna renault alpine A110 je zelo priljubljen in cenjen starodobni avtomobil. | Foto: Reuters Originalna renault alpine A110 je zelo priljubljen in cenjen starodobni avtomobil. Foto: Reuters Le še nekaj dni do uradnega razkritja serijskega renault alpine A120?

Francoski gigant avtomobilske industrije je v zadnjih tednih že objavil več krajših informacij in zakritih fotografij serijskega športnega avtomobila alpine A120, ki se nanašajo prav na znameniti dirkalnik oziroma športni avtomobil izpred 40 let. Po navedbah francoskih medijev bo Renault v polnosti novo serijsko alpine razkril v prihodnjem tednu v sklopu relija Monte Carlo, uvodne preizkušnje letošnjega svetovnega prvenstva v reliju.

Za avtomobil s (predvidoma) sredinskim motorjem okrog 60 tisoč evrov

Čeprav Renault tega uradno še ni potrdil, bo imela nova alpine predvidoma sredinsko postavljeni 1,8-litrski turbomotor (moč od 250 do 300 "konjev") in bo tako tekmec avtomobiloma, kot sta porsche cayman in alfa romeo 4C. Do sto kilometrov na uro bo Renaultov športnik pospešil v 4,5 sekunde in predvidoma tehtal manj kot tisoč kilogramov. Za prenos moči bo predvidoma skrbel le Renaultov dvosklopčni menjalnik EDC.

Več tehničnih podrobnosti bo znanih po uradni predstavitvi avtomobila, ki jo Renault obljublja za prvo četrtletje letošnjega leta. Že lani so začeli zbirati naročila za omejeno serijo premiere edition, ki bo namenjena prvim 1.955 voznikom. Leta 1955 je bilo podjetje Alpine namreč ustanovljeno. Cena avtomobila bo znašala od 55 do 60 tisoč evrov.

Nekoč slovenska, danes že nemška renault alpine A110. | Foto: Miha Merljak Nekoč slovenska, danes že nemška renault alpine A110. Foto: Miha Merljak

Slovo originalne alpine A110 od slovenskih cest

Renault ima s svojimi starimi športnimi avtomobili veliko privržencev tudi v Sloveniji. Nekdanji novomeški IMV in pozneje Revoz sta v 80. letih vodila športni program v reliju, kjer sta izstopala predvsem Aleš Pušnik in Brane Kuzmič. Po slovenskih cestah se med drugimi vozi tudi replika dirkaškega renault 5 alpine, do pred kratkim pa je imela slovensko registrsko tablico tudi originalno modra renault alpine A110. Njen lastnik iz Domžal, ki jo je večkrat pripeljal na različna srečanja starodobnikov, je avtomobil prodal v Nemčijo.

Ne spreglejte