Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
17. 11. 2011,
9.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault

Četrtek, 17. 11. 2011, 9.14

8 let

Renault odprl nov testno-laboratorijski center za električna vozila

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Renault je v novembru v Lardyju v Franciji odprl center za preizkušanje električnih vozil, v katerega je vložil 28 milijonov evrov. Novi center je pomemben gradnik Renaultovega električnega razvoja.

Testi zmogljivosti, varnosti in trajnosti novih sestavnih sklopov

Razvoj novih električnih vozil od proizvajalcev zahteva celo vrsto posebnih preizkusov zmogljivosti, varnosti in trajnosti novih sestavnih sklopov – elektromotorja, elektronike za upravljanje energije in baterije. Renault je za ta namen v Lardyju uredil poseben preizkusni center za električno mobilnost, ki so ga od leta 2009 postopoma širili, tako da zdaj obsega površino okrog 3.300 kvadratnih metrov in stotino preizkusnih laboratorijev.

Testne mize za elektromotorje in krmilno elektroniko

Osem preizkusnih miz je v centru namenjenih preizkušanju elektromotorjev. Te preizkusne mize so namenjene razvoju elektromotorjev in krmilne elektronike ter meritvam zmogljivosti (navora, moči, prožnosti, učinkovitosti, homologacijskih zahtev in varnosti). Na teh mizah preverjajo tudi trajnost elektromotorja s cikli skrajnih temperaturnih obremenitev in tresljajev, ki ustrezajo 20-letni normalni uporabi oziroma 300.000 prevoženim kilometrom. Šest preizkusnih miz imajo inženirji na voljo za krmilno elektroniko, ki upravlja energijo (polnilnik, inverter in transformator). Te omogočajo preverjanje odpornosti sklopov na nenadna nihanja temperature v kombinaciji s spremembami porabe električne energije.

41 preizkusnih enot s klimatskimi celicami, ki simulirajo pospešeno staranje baterij

Preizkusom litij-ionskih baterij je namenjenih 41 preizkusnih enot s klimatskimi celicami. V njih simulirajo pospešeno staranje litij-ionskih baterij s ponavljajočimi se popolnimi in delnimi polnjenji ter praznjenji (običajno, pospešeno, naglo) pri različnih temperaturah. Še 58 preizkusnih mest je namenjenih izboljšanju zmogljivosti baterij za zagon motorja z napetostjo 12 voltov in raziskavam o uporabnosti izrabljenih litij-ionskih baterij.

Baterijski preizkusi z "zlorabljanjem" v prid večji varnosti

Pogonske litij-ionske baterije v centru Lardy inženirji namenoma izpostavijo 15 preizkusom, ki simulirajo najbolj skrajne razmere. Tovrstna testiranja imenujejo tudi preizkusi z "zlorabljanjem". Kratki stiki, ogenj, namakanje, udarci in tako dalje, v teh testih baterijam ni nič prihranjeno, saj v pravem prometu nič ne sme biti prepuščeno naključju. Samo v letu 2011 bodo v centru izvedli okrog sto takšnih preizkusov, bodisi z lastno opremo ali pa s pomočjo specializiranih partnerjev.

Jacques Prost: Za cilj smo si postavili prodajo električnih vozil, ki so zanesljiva, zmogljiva in popolnoma varna

"Preizkusni center Lardy je Renaultu v pomoč pri pospešenem uveljavljanju električnih vozil, ki je zdaj že na konkretni stopnji, saj je prodaja prvega električnega vozila kangoo Z.E. stekla ravno te dni. Za cilj smo si postavili prodajo električnih vozil, ki so zanesljiva, zmogljiva in popolnoma varna. Lardy nam je pomagal doseči ta cilj, zahvaljujoč 170.000 uram preizkusov, ki so jih opravili v letu 2011. Z naložbo v ta center bomo lahko preverjali in omogočali nove razvojne korake tehnologij električnega pogona in Renaultu zagotovili vodilno mesto med izdelovalci električnih vozil v Evropi," je dejal Jacques Prost, Renaultov podpredsednik za pogonske sklope.

Ne spreglejte