Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
14. 11. 2023,
5.35

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

Ampere električni avtomobili Revoz Renault

Torek, 14. 11. 2023, 5.35

5 mesecev, 2 tedna

Revoz

Renault kmalu z novim, proizvodnja celo v Sloveniji?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Renault 5 | Renault se pripravlja na razkritje novega električnega malčka, ki bo spadal še pod napovedanega renaulta 5 (na fotografiji). | Foto Renault

Renault se pripravlja na razkritje novega električnega malčka, ki bo spadal še pod napovedanega renaulta 5 (na fotografiji).

Foto: Renault

Renault naj bi v kratkem razkril svoj prihodnji najmanjši električni avtomobil, ki ga bodo po za zdaj neuradnih napovedih izdelovali v novomeškem Revozu.

Renault bo še ta teden napovedal svoj najmanjši električni avtomobil, je poročal Reuters. To se bo predvidoma zgodilo na dogodku za njihovo poslovno enoto Ampere, ki predstavlja Renaultov električni program. Novi malček bo spadal pod že napovedanega renaulta 5. Ta bo nasledil zoeja, še nerazkriti malček pa trenutnega električnega twinga.

Tako razkritje bo za Renault pomembno tudi za višanje javne vrednosti enote Ampere, ki jo otežujeta tako ohladitev pri rasti prodaje električnih avtomobilov - predvsem ker trg pričakuje cenejše modele - kot kitajska konkurenca.

V Revozu bodo letos izdelali okrog 62 tisoč novih avtomobilov. | Foto: Gregor Pavšič V Revozu bodo letos izdelali okrog 62 tisoč novih avtomobilov. Foto: Gregor Pavšič

Električni malček iz Revoza?

Novi avtomobil naj bi izdelovala tovarna Revoz v Sloveniji, je poročal Reuters in se skliceval na dva svoja vira. Novi električni malček na ceste prihaja leta 2026.

Za Revoz bi bila taka Renaultova poteza odlična. Kot smo poročali ob zadnjem obisku novomeške tovarne, trenutno deluje v enoizmenski obliki in na spodnji meji še donosnega proizvodnega procesa. Ker tovarna deluje le še v eni izmeni, popoldne in ponoči stroji ne delujejo. Zaposlenih je okrog 1.400 ljudi, od tega tisoč na izmeno. Agencijskih delavcev v Revozu ni več, so le polno zaposleni.

Enoizmenskega dela vsaj še kakšno leto ne nameravajo spreminjati. V povprečju trenutno izdelajo 324 avtomobilov na dan, letos jih bodo v vsem letu okrog 62 tisoč. Proizvodna kapaciteta Revoza je sicer več kot 200 tisoč avtomobilov letno. V Revozu že zdaj izdelujejo električnega twinga, prav tako sestavljajo lastne baterijske sklope.

Revoz
Avtomoto Realnost Revoza, kjer vse obstane ob 14. uri. Mogoča scenarija sta dva.
Renault namerava do leta 2030 na ceste poslati šest novih električnih avtomobilov. Leta 2026 bo Renault oziroma Ampere letno izdelal po 600 tisoč, leta 2031 pa milijon električnih avtomobilov, napovedujejo v Parizu. Lani so prodali le nekaj več kot 50 tisoč električnih meganov in kangoojev. Prihodnje leto prihaja električni renault 5, leta 2025 pa še obujeni električni renault 4.

 

Ne spreglejte