Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
10. 11. 2015,
12.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dacia Družinski Avtomoto

Torek, 10. 11. 2015, 12.27

8 let

Renault je z Dacio zadel v polno: romunski nizkocenovnik ostaja prodajni hit

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Renault je z obuditvijo romunske znamke Dacia pred desetimi leti naredil zelo dobro poslovno potezo, saj so do zdaj prodali že 3,5 milijona avtomobilov kupcem v Evropi in na območju Sredozemlja.

Ljudski avtomobil, o katerem se širi dober glas, ki povečuje prodajne številke

Zgodba o nakupnem procesu Angležinje, ki se je za Dacio odločila po nasvetu staršev, ki so na turških cestah opazili množičnost modelov te nizkocenovne blagovne znamke z Renaultovo tehnologijo in tehniko, dokazuje, da je Dacia že postala ljudski avtomobil.

S svojo preprostostjo, z robustnostjo in po novem tudi z relativno zanimivim oblikovanjem tako zelo dobre rezultate dosega tudi na zahtevnejših trgih Zahodne Evrope.

V zadnjih dveh letih so tudi izdatno prenovili modelno ponudbo znamke, ki je Dacii prinesla nov zagon. V prvi polovici letošnjega leta je tako prodaja avtomobilov te znamke na trgih, kjer so zastopani, zrasla za kar 10,1 odstotka – na 290.024 vozil.

V Evropi pa je prodaja zrasla za 5,5 odstotka in v prvem polletju je na evropske ceste zapeljalo 205.436 novih avtomobilov znamke Dacia. Samo v Franciji denimo je ta ljudska avtomobilska znamka s 5,3-odstotnim tržnim deležem čvrsto zasidrana na petem mestu med znamkami osebnih avtomobilov in na četrtem mestu po prodaji fizičnim osebam.

Lahko kakšna dacia postane ljudska ikona v stilu hrošča, spačka, katrce …?

Ob vztrajni rasti prodaje te znamke in predvsem krepitvi organiziranih druženj voznikov dacie, se upravičeno poraja vprašanje, ali lahko dacia stopi po poti nekaterih ljudskih avtomobilskih ikon, ki so po podobni filozofiji preprostosti, dostopnosti, praktičnosti in robustnosti postale avtomobilski hit svojega časa ter se kot take prebile tudi na seznam želja zbirateljev.

Morda se v tem trenutku to res sliši utopično, a vendar se nam ne zdi povsem nerealno razmišljati tudi v tej smeri.

V številnih državah se na raznih druženjih zbere tudi po več tisoč kupcev, ki izkazujejo svojo navezanost na znamko. Na praznovanje rojstnega dneva Dacie v Franciji je tako prišlo 11 tisoč ljudi, šest tisoč obiskovalcev se je zbralo na Češkem, na ogromen piknik Dacie je na Danskem prišlo tri tisoč, v Nemčiji pa 3.400 voznikov oziroma lastnikov teh poceni avtomobilov.

V Maroku, kjer stoji sodobna tovarna, v kateri izdelujejo dacie, so v čast desete obletnice ponovnega rojstva te znamke pripravili koncert Khaleda, mednarodnega zvezdnika zvrsti glasbe raï, ki ga je v živo poslušalo 4.500 obiskovalcev, na televiziji pa več sto tisoč gledalcev.

Za piko na i pa so se v skupini Renault pohvalili, da je Dacia v zadnjih petih letih na družbenem omrežju Facebook nabrala že skoraj 2,8 milijona sledilcev.

Iz naslova teh dejstev gre sklepati, da ima ta znamka pri ljudeh več potenciala, kolikor ji ga na tiho ali pa na glas priznavajo avtomobilski konkurenti in vozniki drugih znamk.

Ne spreglejte