Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
10.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Ilirska Bistrica gorska dirka

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 10.13

6 let, 6 mesecev

Rekord ceste med Ilirsko Bistrico in Šembijami: Faggioli potrdil evropski naslov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

V sklopu gorskohitrostne dirke v Ilirski Bistrici je včeraj padel nov rekord obstoječe konfiguracije steze. Evropski prvak Simone Faggioli je na zaviti cesti presegel povprečno hitrost 150 kilometrov na uro.

Simone Faggioli je bil spet kralj gorske dirke v Ilirski Bistrici. (foto: Luka Gregorič) | Foto: Simone Faggioli je bil spet kralj gorske dirke v Ilirski Bistrici. (foto: Luka Gregorič)

Faggioli je z zmago v Ilirski Bistrici potrdil naslov evropskega gorskega prvaka. | Foto: Gregor Pavšič Faggioli je z zmago v Ilirski Bistrici potrdil naslov evropskega gorskega prvaka. Foto: Gregor Pavšič Poznate cesto med Ilirsko Bistrico in Šembijami? Mnogi si z njo krajšajo pot iz Hrvaške proti Pivki in naprej proti Postojni, na tej cesti pa že od leta 1995 skrbijo za organizacijo ene najodmevnejših gorskohitrostnih dirk v Evropi. Zadnjih deset let je del evropskega prvenstva, kar na štart privabi tudi najhitrejše voznike s formulami in športnimi prototipi.

Nov rekord s povprečjem nad 150 kilometrov na uro

Včeraj je na tem pet kilometrov dolgem odseku padel nov rekord obstoječe konfiguracije proge. Lanski in tudi letošnji evropski prvak Simone Faggioli je s športnim prototipom dosegel čas 1:59:558, kar pomeni povprečno hitrost dobrih 150 kilometrov na uro. Na tem odseku so trije zelo ostri ovinki, v katerih Faggioli vozi v prvi prestavi, in tudi dve umetni šikani iz gum. Faggiolijeva najvišja hitrost presega tudi 250 kilometrov na uro, kolikor doseže že po nekaj sto metrih steze.

Faggioli je v Ilirski Bistrici z zmago potrdil naslov evropskega prvaka, njegov glavni tekmec Christian Merli pa je po tehnični okvari odstopil.

Bubnič je z lancio vozil odlično in si privozil pomembno zmago za državno prvenstvo. | Foto: Gregor Pavšič Bubnič je z lancio vozil odlično in si privozil pomembno zmago za državno prvenstvo. Foto: Gregor Pavšič

Bubnič najhitrejši med Slovenci

Najhitrejši Slovenec na dirki je bil enajstouvrščeni Milan Bubnič (lancia delta). Bil je drugi najhitrejši med vozniki klasičnih avtomobilov. Tudi Bubnič na tem odseku ni še nikoli vozil tako hitro. Bubničeva povprečna hitrost pri najboljšem dosežku je znašala 127 kilometrov na uro, Vladimir Stankovič pa je s svojim prototipom v drugi vožnji presegel povprečje 128 kilometrov na uro.

V državnem prvenstvu Slovenije so bili najhitrejši Bubnič, Peter Marc (mitsubishi lancer) in Luka Likovič (BMW M3). Bubničev glavni tekmec za naslov državnega prvaka Aleš Prek je bil peti. V diviziji I je slavil Janko Čebron (MG ZR 105), v diviziji II pa Tilen Pogačar (VW polo).

Ne spreglejte