Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 6. 2018,
8.53

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

2

Natisni članek

Sreda, 6. 6. 2018, 8.53

5 let, 10 mesecev

Razkrit: To je novi BMW X5 #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

2

Dolgo pričakovana nova generacija bavarskega velikega športnega terenca je na pragu pariškega avtosalona, ki bo potekal jeseni. BMW je četrto generacijo X5 za boj z audijem Q7, porsche cayennom in mercedes-benzom GLE oborožil z novo arhitekturo, izboljšanim udobjem in številnimi tehnološkimi bonbončki.

Na račun nove arhitekture CLAR bo novi X5 večji, lažji in udobnejši. | Foto: BMW Na račun nove arhitekture CLAR bo novi X5 večji, lažji in udobnejši. Foto: BMW

Avtomoto Razvijal ga je Slovenec: Potep v legendi BMW #video

Poznane oblikovne poteze

Novi X5 s fuzijo oblikovalskih potez z modelov X3 in X7 ne prinaša korenitih vizualnih sprememb. Evolucijske spremembe so prinesle večji ledvički, ki v celoti dominirata na nosu avtomobila, in spremenjene zadnje žaromete.

Nič kaj bolj pretresljive niso spremembe v potniški kabini. S serij 5, 6 GT in 7 si je sposodil 12,3-palčni na dotik občutljiv zaslon, pod njim so nameščena na dotik občutljiva stikala za uravnavanje klimatske naprave, na osrednjem grebenu pa je poleg ročice menjalnika že večkrat hvaljeno vrtljivo stikalo in nekaj gumbov za upravljanje pogona.

Galerija: Četrta generacija BMW X5

Fotogalerija
1 / 6
Avtomoto Risal je za Škodo in odšel k BMW. Kaj bo ustvaril?

Glavna novost je nova arhitektura

Če pogledamo stran od dizajna, je največja novost pri G05 (kodno ime za četrto generacijo X5) nedvomno nova arhitektura CLAR, ki si jo je sposodil pri admiralski seriji 7. Poleg nove osnove so inženirji največ časa posvetili razvoju novega vzmetenja z novo sprednjo osjo z dvojnimi prečnimi vodili in zadnjim pettočkovnim vpetjem osi.

Preskok naprej so naredili tudi pri dimenzijah. Novi X5 je od predhodnika daljši za 36 milimetrov (4.945 mm), 66 milimetrov širši (2.004 mm) in 19 milimetrov višji (1.791 mm). Hkrati je dodatne centimetre dobila še medosna razdalja, ki meri 2.975 milimetrov in je za 42 milimetrov daljša kot prej.

Kljub dodatnim dimenzijam, večjemu prtljažnemu prostoru (646-1.860 litrov) in dodatnim centimetrom na zadnji klopi naj bi bila nova generacija za 200 kilogramov lažja.

Avtomoto Audijeva novost in koliko Slovencev čaka BMW X7?

Motorno paleto si bo sposodil pri manjši seriji 5

X5 si bo motorje sposodil pri seriji 5, zato bodo na voljo dvolitrski štirivaljniki, trilitrski šestvaljniki, kot češnja na vrhu torte pa bo za sladokusce na voljo še 4,4-litrski osemvaljni motor. BMW X5 | Foto: BMW Foto: BMW

BMW X5 | Foto: BMW Foto: BMW

Ne spreglejte