Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 10. 2015,
10.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Land Rover Tehno Avtomoto Terenski Avtomoto

Torek, 13. 10. 2015, 10.06

8 let

Range rover sentinel, 400 tisoč evrov vredna trdnjava na kolesih, zdrži udar 15 kilogramov eksploziva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tudi Britanci želijo odtrgati kos kolača prodaje oklepnih prestižnih vozil. Range rover so zasnovali in izdelali v svojem oddelku za posebne projekte in bo na prodaj za od 400 tisoč evrov neto.

Česa se je zmožen obraniti

Čeprav se tudi temu range roverju, kot vsem oklepnim osebnim vozilom, ne vidi, da bi bil zmožen zaščititi potnike pred grožnjami z orožjem, je resnica precej drugačna.

Po navedbah podjetja JLR naj bi zadržal izstrelke kalibra 7,62 milimetra, potnike pa naj bi z boka varoval pred 15-kilogramskim eksplozivom ter pred eksplozijo ročne bombe nad ali pod vozilom.

Takšen je dobil certifikat standarda VR8, ki ga podeljuje neodvisna organizacija QinetiQ, nekoč britanska vladna organizacija oziroma agencija.

Kakšne predelave je bil zato deležen

Da bi to zdržal, ima takšen range rover potniško kletko izdelano iz jekla izjemne trdnosti, šipe pa so izdelane iz večplastnega stekla, odpornega proti izstrelkom, a hkrati z odlično vidljivostjo skozenj. Poleg tega ima ojačeno izpušno cev, samozatesnitveno posodo za gorivo in dodaten akumulator skupaj z deljenim napajanjem.

Voznikova šipa se za vsak primer odpre le za deset centimetrov, med prtljažnikom in kabino pa je steklo, ki se pri udarcih ne zdrobi. Na posebnih 20-palčnih platiščih so seveda gume, ki omogočajo vožnjo, tudi če so izpraznjene ("run flat").

Ponujajo tudi dodatno (varnostno) opremo

Če nepridipravi blokirajo voznikova vrata, je pobegu iz vozila namenjen izhod v sili za zadnjimi sedeži.

Za doplačilo ponujajo sistem za gašenje, sireno, osvetlitev v sili in zunanje zvočnike, prek katerih lahko iz notranjosti nagovorijo ljudi ob avtomobilu. Kupcem ponujajo trening za voznika, da bi ta lahko sposobnosti vozila izkoristil v največji mogoči meri.

Terenske zmogljivosti so ostale nespremenjene

Vsej vgrajeni zaščiti navkljub pa menda sentinel ostaja enako prestižen kot običajni range roverji. To ne pomeni le opreme, ki je pri tovrstnih vozilih običajna, pač pa tudi njegove terenske sposobnosti (tudi sentinel je moral opraviti težak terenski preizkus kot vsi drugi land roverji) na eni in luksuz ter udobje na drugi strani.

O skupni masi ni podatka, je pa zaradi prilagojenega podvozja njegova nosilnost še vedno 650 kilogramov. S trilitrskim, prisilno polnjenim V6 (250 kilovatov) ter z osemstopenjskim menjalnikom so tudi njegove zmogljivosti več kot zgolj spodobne, tem pa so prirejene tudi zavore.

Ne spreglejte