Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
30. 9. 2016,
9.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Audi SUV Avtomoto Avtosalon Pariz 2016

Petek, 30. 9. 2016, 9.43

6 let, 6 mesecev

Osebno – hitro v prijetno kabino, še hitreje iz nje

Prvi vtisi: Audi Q5 – kako sem iskal pot na enega najbolj zaželenih sedežev v Parizu #video

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Audi Q5 - prvič v kabini nove generacije audijevega športnega terenca | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

O boju in potrpljenju, brez katerih bi marsikateri "sitzprobe" ostal neuresničen, o tem, da je Audi v Pariz pripeljal le enega Q5, in o prvih vtisih SUV, ki ga bomo kmalu peljali pod žgočim kalifornijskim soncem.

Če nas berete, o Q5 veste že veliko, zato tokrat …

Audi Q5 - prvič v kabini nove generacije audijevega športnega terenca | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Kolega Jure Gregorčič je o novem audiju Q5, Audijevi zvezdi tega avtomobilskega salona, v predstavitvenem članku zapisal že vse, kar je pomembno, sam pa sem komaj prišel do priložnosti, da sedem vanj.

Takšne kolobocije okoli novih in pomembnejših modelov avtomobilskih znamk niso nikakršna novost. Nepregledne trume obiskovalcev vedno, kot da bi šlo za življenje in smrt, krvoločno napadejo svežo pločevino in tudi tokrat je bilo tako. Je pa res, da v tem pogledu ta znamka malce izstopa, priznam, da ne razumem točno, zakaj. Gneče so sicer povsod, a tu so tradicionalno največje.

Video: Vstopite v njegov visokotehnološki svet 

S komolci do edinega v Parizu

Po koncu tiskovne konference je do vozila, razen če ne uporabiš tehnike srboritega boja s komolci, praktično nemogoče. Vrnem se čez uro, nič boljše. Vrnem se čez dve uri – položaj je videti že približno znosno, a je ljudi okoli Q5 še vedno nenavadno veliko. Po krajšem pregledu razstavnega prostora tudi ugotovim, zakaj. Audi je v Pariz pripeljal samo enega. Že tako zahtevna situacija z obleganjem je bila tako poslabšana s takšnim bonusom.

Čakam, nato pa se najprej znajdem v drugi vrsti. O prostornosti ne morem soditi, velja pa, da o kakovosti in izdelavi ni dodatnih vprašanj. V trenutku, ko dobim željo po vozniškem sedežu, nas naženejo iz vozila, ker se pojavi ena od nemških TV-ekip. Zapustim prizorišče za pol ure.

Vrnem se in po nekaj minutah čakanja izkoristim nenavadno veliko luknjo v vrsti. Znajdem se za volanom. Končno. Končno lahko povem, kakšen je Q5 za volanom, pa čeprav se z njim ne premaknem z mesta. | Foto: Ciril Komotar Vrnem se in po nekaj minutah čakanja izkoristim nenavadno veliko luknjo v vrsti. Znajdem se za volanom. Končno. Končno lahko povem, kakšen je Q5 za volanom, pa čeprav se z njim ne premaknem z mesta. Foto: Ciril Komotar

Lepo je sesti v edinega, še bolje bi bilo sesti v takšnega, ki se bo najbolje prodajal 

Presenečenj v oblikovnem in kakovostnem smislu ni. Q5 bo, tako kot drugi sodobnejši audiji, lahko razvajal tudi z digitalno instrumentno ploščo, opremljen s paketom S line je z detajli v ospredje potiskal športnost, sredinska konzola in sredinski greben pa glede kakovosti, videza in izvedbe z vsemi pripadajočimi gumbi spominjata na druge večje audije, predvsem na večjega in starejšega brata Q7.

Ena večjih prednosti Q5 pride do izraza, ko se prsti začnejo premikati po kabini. Vsi kliki in klaki stikal zvenijo dobro, potisk ali premik vsakega gumba daje vedeti, da se tisti premijski plus ne skriva le v obliki in tehnologiji, ampak tudi v zvoku in občutkih med uporabo. Tudi zato je ambient nove generacije Q5, pa čeprav ne tako izrazito prestižen in gosposki, kot je v večjem Q7, prijeten. Ne dvomim pa, da to prijetnost spremlja zasoljena cena. Dvomim, da je v ali na razstavljenem vozilu manjkal kakšen kos opreme z doplačilnega seznama. Vse skupaj je treba jemati vsaj malce z rezervo.

Hitro noter, še hitreje ven

Trditvam o večji prostornini verjamem, a hkrati poudarjam, da občutek znotraj tega ne potrjuje. S tem absolutno ne trdim, da v Q5 ni dovolj prostora, dodatnih centimetrov znotraj ali v prtljažniku, kjer naj bi bilo na voljo deset litrov prostora več, pač le nisem opazil. Človeško oko je lahko v gneči ob priganjanju tudi zelo nenatančen instrument. | Foto: Ciril Komotar Trditvam o večji prostornini verjamem, a hkrati poudarjam, da občutek znotraj tega ne potrjuje. S tem absolutno ne trdim, da v Q5 ni dovolj prostora, dodatnih centimetrov znotraj ali v prtljažniku, kjer naj bi bilo na voljo deset litrov prostora več, pač le nisem opazil. Človeško oko je lahko v gneči ob priganjanju tudi zelo nenatančen instrument. Foto: Ciril Komotar

Tako hitro, kot sem se znašel v kabino, sem jo tudi zapustil. Uvidevnost včasih, vsaj v mojih očeh, (še) nekaj šteje. Novinarjev v lovu na zloglasni in zdaj že svetovljanski izraz "sitzprobe" je na tisoče.

Q5 je prestal prvi preizkus, a ključni bodo prvi kilometri 

Glede prvega vtisa pa toliko: novi Q5 je nadgradil predhodnika s še boljšim ambientom in ostrejšim videzom, kar pa (v nobenem primeru) ni bilo presenečenje. Bolj kot kabina nas vseeno zanima, koliko se na cesti pozna tisto 90-kilogramsko hujšanje, kako se napredovanje na področju varnosti izkaže na cesti, kako učinkovita bo njegova povezljivost, kako varčen bo znal biti ter s kakšno kombinacijo pogona in opreme bo znal na svojo stran privabiti slovenske kupce.

Odgovor na prvo vprašanje bomo dobili po 23. novembru, ko bomo prvič sedli za volan, prepričevanje slovenskih kupcev pa pride na vrsto na začetku prihodnjega leta. | Foto: Ciril Komotar Odgovor na prvo vprašanje bomo dobili po 23. novembru, ko bomo prvič sedli za volan, prepričevanje slovenskih kupcev pa pride na vrsto na začetku prihodnjega leta. Foto: Ciril Komotar

Ne spreglejte