Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2019,
19.21

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Danes Danes Vozimo pametno nadzor policija motoristi promet promet

Sreda, 20. 3. 2019, 19.21

5 let, 1 mesec

Prihaja motoristična sezona: ste pripravljeni? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Toplejše vreme na plano poleg kolesarjev zvabi tudi motoriste in letošnja motoristična sezona je tik pred vrati. Ne le ljubitelji motorjev, nanjo se pripravljajo tudi policisti, ki prežijo na prekrškarje.

Skidbike AVP
Avtomoto Pripomoček, ki bo pripomogel k večji varnosti motoristov

Vožnja na intervencijo zahteva precej spretnosti. Ni malo primerov, ko je policijski motor precej bolj učinkovit kot policijski avto, na primer v zastojih. Vsak policist motorist na dveh kolesih prevozi vsaj 3.000 kilometrov letno.

Ferdinand Šterman delo policista na motorju opravlja že 28 let, zato dobro ve, v kakšnih situacijah je motor bolj učinkovit kot policijski avto. Šterman pravi, da je uporaba motorja med turistično sezono, ob zgoščenem prometu na avtocestah v smeri Hrvaške in nazaj, učinkovitejša od uporabe avtomobilske.

Vožnja na intervencijo zahteva veliko spretnosti

Predvsem zaradi pogostega neupoštevanja pravil razvrščanja ob zastojih je za varen prihod na kraj nesreče potrebno zelo spretno manevriranje, ki ga policisti vadijo z vožnjo med stožci.

Marjan Ferk, komandir Postaje prometne policije Maribor, pojasnjuje, da je za policista motor delovno sredstvo in nikakor ne predstavlja turistične vožnje, kot si marsikdo predstavlja.

Tretjina voznikov mopedov vozi pod vplivom alkohola

Lani so ceste na območju Policijske uprave Maribor vzele življenje enega motorista. Nesreč motorjev je bilo sicer manj, a vse več preglavic policistom povzročajo vozniki mopedov.

Branko Pivljakovič, inšpektor za cestni promet Policijske uprave Maribor, pravi, da so "poleg tega, da so udeleženi v prometni nesreči, v več kot 65 odstotkih tudi povzročitelji prometnih nesreč, kajti prometne nesreče z udeležbo voznikov mopedov se večinoma pripetijo v urbanih naseljih, v mestih".

Policisti zato svetujejo, da ste vozniki motornih vozil ob začetku sezone previdni med vožnjo. Prvi poostreni nadzor motorjev v prometu bodo mariborski policisti opravili že ta petek.

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) : Ne prehitevajte življenja! Motorist za vedno.
Avtomoto Motoristi, ne podcenjujte voznih razmer in ne precenjujte svojih sposobnosti!
Ne spreglejte