Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
19. 12. 2012,
14.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Toyota Peugeot Citroën

Sreda, 19. 12. 2012, 14.08

8 let

Prenovljeni japonsko-francoski mestni trojček le s tremi zvezdicami NCAP

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
EuroNCAP je pod drobnogled vzel že leta 2005 testirane toyoto aygo, citroëna C1 in peugeota 107. Platformni trojček je kljub prenovi izgubil eno zvezdico, saj so novi kriteriji veliko ostrejši.

Kruta realnost – prenova modela vedno ne prinese želenega varnostnega napredka

Vsi trije avtomobili, ki so narejeni na identični platformi, so po varnostnih standardih, ki so veljali pred sedmimi leti, dosegli štiri zvezdice. Seveda so v tem obdobju vsi trije doživeli prenovo, ki pa jim očitno ni prinesla varnostnega napredka. Pri evropski organizaciji NCAP, ki opravlja preizkusna trčenja, so z zadnjim testom dokazali, da nekateri proizvajalci pri prenovi obstoječih modelov ne sledijo vsem najnovejšim varnostnim standardom in razvoju, čeprav avtomobile deklarirajo kot nove.

Dokaz površne prakse "facelift", ki je bila očitno namenjena bolj podaljšanju prodajne življenjske dobe modela, so rezultati, ki so jih sedem let po prvem testiranju EuroNCAP dosegle prenovljene različice trojčka – toyota aygo, citroën C1 in peugeot 107 –, narejenega na identični platformi. Po ostrejših varnostnih kriterijih, ki sledijo razvoju sodobnih karoserijskih struktur ter varnostnih elementov in sistemov avtomobilske industrije, so vsi trije avtomobili namreč prejeli le skromne tri zvezdice, na testiranjih leta 2005 pa so dobili štiri zvezdice.

Primarne varnostne posodobitve bodo morale postati del prenove modela

Na zadnje dejstvo opozarja tud generalni sekretar evropske organizaciji NCAP dr. Michiel van Ratingen, ki je rezultate zadnjega testa pospremil z besedami:

"Naši testni protokoli so se v zadnjih letih razvili v skladu z razvojem varnostnih tehnologij sodobne avtomobilske industrije. Nabor testov se je razširil in zahteve za doseganje in vrednotenje ustreznih varnostnih rezultatov so postale strožje. Mnogi proizvajalci kljub temu sledijo tempu in razvijajo ter tudi posodabljajo svoje avtomobile do te mere, da tudi po zaostrenih kriterijih dosegajo odlične rezultate. Žal pa opažamo, da nekateri proizvajalci še naprej ponujajo sicer prenovljene modele, ki pa so žal ostali brez primarnih posodobitev, kar zadeva varnost."

Tako pri Toyoti kot pri koncernu PSA so se zavezali, da bo v aygu, citroënu C1 in peugeotu 107 standardna oprema modelnega leta 2013 poleg že obstoječih varnostnih elementov obsegala še: stranski varnostni blazini za prsni koš, bočno varnostno zaveso, ESP, opomnik za nepripete varnostne pasove in priključke ISOFIX na zadnjih sedežih.

"Brez tovrstne zaveze proizvajalcev teh vozil bi bil lahko rezultat tokratnih testiranj namreč še slabši!" je poudaril dr. Michiel van Ratingen.

Ne spreglejte