Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 1. 2020,
8.49

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

električna vozila električna energija Norveška

Nedelja, 5. 1. 2020, 8.49

4 leta, 3 mesece

56 odstotkov novih avtomobilov s priključnim kablom

Prelomne prodajne številke avtomobilov iz Norveške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Tesla model 3 | Teslin model 3 je najbolje prodajan avtomobil leta 2019 na Norveškem, Tesla pa je v prodaji zaostala le za Volkswagnom. | Foto Reuters

Teslin model 3 je najbolje prodajan avtomobil leta 2019 na Norveškem, Tesla pa je v prodaji zaostala le za Volkswagnom.

Foto: Reuters

Električni avtomobili še naprej dominirajo na Norveškem, kjer je prodaja v letu 2019 v primerjavi z letom prej zrasla za tretjino. Kar 42,4 odstotka vseh prodanih novih avtomobilov je bilo električnih, če v račun dodamo še priključne hibride, pa so na Norveškem lani v celoti prodali 56 odstotkov avtomobilov s priključnim kablom. V zadnjih mesecih so priključni hibridi celo nadoknadili zaostanek za povsem električnimi vozili.

Za rekordno prodajno leto je v največji meri zaslužna Tesla, saj je njen model 3 postal najbolje prodajan avtomobil v državi. Kako so Norvežani nori na tesle, je zgovoren podatek, da je bila ta znamka kar nekaj mesecev najbolj priljubljen proizvajalec vozil. Na koncu so zaostali le za Volkswagnom, razlika pa je na koncu zmanjšala manj kot odstotek.

Dva najbolje prodajana avtomobila na Norveškem. Pred spodnjim je vse svetlejša prihodnost, zgornjemu so šteti dnevi. | Foto: Dva najbolje prodajana avtomobila na Norveškem. Pred spodnjim je vse svetlejša prihodnost, zgornjemu so šteti dnevi. Teslin model 3 najbolj priljubljen avtomobil leta

Model 3 je imel s 15.683 prodanimi avtomobili 11-odstotni tržni delež. Američani so prodali 50 odstotkov več modelov 3, kot je Volkswagen prodal golfov.

Norvežani so od leta 2010, ko je v prodajne salone zapeljal nissan leaf, nori na električne avtomobile. Vse od takrat se je prodaja na letni ravni povečevala, Norvežani pa glede na število prebivalcev kupijo daleč največ električnih avtomobilov. To je sicer povezano tudi z visokim standardom, ki ga ponazarja Teslin model 3 kot najbolje prodajan avtomobil v državi.

Čeprav je prodaja električnih avtomobilov narasla, je prodaja celotnega trga padla za 3,8 odstotka. Veliko so izgubili tudi priključni hibridi. V primerjavi z letom 2018 so prodali 27,3 odstotka manj priključnih hibridov. Njihova prodaja pa je bila močna decembra, ko so celo zmanjšali zaostanek za povsem električnimi vozili.

Bolj kot prodaja dizlov je padla prodaja bencinsko gnanih avtomobilov (31,4 odstotka). Na severu se pripravljajo na konec prodaje avtomobilov z motorjem na notranje zgorevanje.

 

Ne spreglejte