SiolNET. Avtomoto Novice
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Francija od prehitrih Britancev letno dobi 60 milijonov evrov

Prehitri Britanci skrbijo Francoze: se bodo res izmuznili radarjem?

0,46

termometer

radar Francija |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanski vozniki bodo za svoje prekrške v Evropi kmalu lahko nekaznovani, saj brexit končuje tudi samodejni prenos kršiteljev med državami.

Že več let v Evropski uniji velja ureditev, ki omogoča pošiljanje podatkov o prometnih prekrških med državami članicami. Kdor torej prekršek naredi v tuji državi, dobi obvestilo o njem in potrebne podatke za plačilo globe na svoj dom.

Britanski odhod iz Evropske unije bo končal tudi to prakso. Zaskrbljeni so predvsem Francozi, ki letno na svojih cestah ujamejo več kot pol milijona prehitrih britanskih voznikov. To v državno blagajno prinese kar 60 milijonov evrov, čemur se (poleg prometne varnosti) ne želijo odreči.

Bodo sklenili medsebojni dvostranski dogovor?

Francija tako načrtuje dvostranski dogovor z Veliko Britanijo, ki bi še naprej omogočal delitev prekrškarjev med državama. Podoben dogovor ima Francija že s Švico.

Tako kot trenutno prehitrih britanskih voznikov samodejni radarji ne bodo kaznovali v državah EU, velja tudi nasprotno. Prehitri “evropski” vozniki na cestah britanskega otočja bodo lahko ostali nekaznovani. Izjema pa so prekrški, ki bi jih policisti ujeli z ročnimi radarji in voznike lahko kaznovali na licu mesta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin