SiolNET. Avtomoto Novice
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Evropski in azijski letalski promet

Prazna letala proti Aziji? Pričakujemo lahko nov letalski spor.

0,36

termometer

Lufthansa
Lufthansa ima med evropskimi letalskimi prevozniki največ poletov proti Aziji. Foto: Reuters

Med Evropo in Azijo se napoveduje nov trgovinski spor, in sicer na področju letalskih medcelinskih prevozov in ohranjanja tako imenovanih "slotov". Ti so tako dragoceni, da bodo največji prevozniki morda prisiljeni tudi v polete s "praznimi" letali.

Tako imenovani "sloti" oziroma časovni intervali, v katerih imajo letalski prevoznik rezerviran svoj prihod na določeno letališče, so zelo dragoceni. Med Evropo in Azijo je v času pred epidemijo covid-19 letalska družba morala izpeljati 80 odstotkov obljubljenih poletov, da je ohranila svoj "slot".

Azijski letalski prevozniki so v velikih težavah, prav tako njihova velika letališča

Evropa želi od Azije že oktobra vrnitev na vsaj 50-odstotno raven izpolnjevanja poletov, česar pa njihovi prevozniki še ne morejo izpolniti. Zaradi pretežno regionalnih poletov se letalska prevozna industrija v Evropi pobira mnogo hitreje od azijske, ki sloni predvsem na daljših medcelinskih poletih.

Julija so imeli azijski letalski prevozniki v primerjavi z letom 2019 le 14 odstotkov prometa. V Evropi je ta delež znašal 49 odstotkov, v ZDA pa 48 odstotkov prometa v primerjavi z letom 2019.

Evropska unija bi sicer obdržala izjemo in zahtevano 50-odstotno raven zahtevala šele po odpravi obveznih karanten, ki danes čakajo potnike v azijske države. Po njihovi odpravi bi imeli letalski prevozniki osem tednov časa, da število poletov ustrezno povečajo.

Proti Aziji s "praznimi" letali?

Če bo Evropska unija vztrajala pri tej zahtevi, bodo podobno višje standarde povrnili tudi Azijci. Vodilne evropske letalske družbe, med njimi tudi Lufthansa, bi v tem primeru morale opravljati polete z izgubo, in to celo z napol ali pa popolnoma praznimi letali. Ohranitev "slota" je namreč tako pomembna, da so pripravljeni na strošek poleta brez (ali pa z malo) potnikov.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin